StoryEditor

Jirko Malchárek: Ľahšie sa ide do firmy, ktorá je úspešná

06.09.2005, 00:00
Podpredseda ANO a kandidát na funkciu ministra hospodárstva Jirko Malchárek v rozhovore pre HN.
Kým sa neobjavila téma "zmenky", nikdy ste na rozdiel od Ľubomíra Lintnera predsedu Pavla Ruska nekritizovali. Prečo je z neho zrazu taký zlý predseda, manažér a exminister?
- Nebol som nadšený z toho, že vynášame problémy zo strany von. Každá strana má problémy, lebo pracuje s ľuďmi rôznych názorov. Kritizoval som, keď sa spor s jedným z našich koaličných partnerov zmenil na osobný konflikt medzi lídrami strán. Žiadneho z partnerov by som nikdy nenazval hajzľom. Výsledkom mojej kritiky bolo, že sa Rusko ospravedlnil Pavlovi Hrušovskému.
Štyri roky Rusko financoval stranu a zabezpečoval jej mediálny priestor. Až teraz vám teda prekáža, že sa k ANO správa ako ku svojej firme?
- Každý v strane sme mali nejakú úlohu. Neboli sme previazaní pupočnou šnúrou. Mojou úlohou bolo spojazdniť poslanecký klub, zabezpečiť tam tvorivú atmosféru. Aj keď sa klub postupne pre konflikty ľudí s Ruskom zmenšoval, ostali sme vplyvným poslaneckým klubom. O veci, o ktoré som sa nemusel starať, som sa jednoducho nestaral. Keď Rusko povedal, že financuje stranu zo svojich súkromných peňazí, my sme sa len mohli tešiť, že je to tak. Záverečné správy prechádzali nezávislým auditom a kontrolou parlamentu, nemali sme dôvod to spochybňovať.
Dnes hovoríte, že všetko bolo inak?
- Zrejme sme boli roky klamaní. Ak niekto hovorí, že vlastné peniaze dáva do strany a zároveň si ako súkromná osoba požičiava na zmenky viac ako 100 miliónov korún, znamená to, že tie peniaze ako fyzická osoba nemal. Z toho vyplýva, že z peňazí, ktoré si požičiaval, potom financoval stranu. Otázne je potom, koho musel Rusko poslúchať, v koho područí bola ANO cez jeho osobu. Nie sú to náhodou veritelia, ktorí mu požičiavali?
Išli by ste do konfliktu s predsedom strany, ak by ste nemali veci predrokované s premiérom?
- Zdôrazňujem, že žiadna dohoda s Mikulášom Dzurindom nebola. Keď som sa rozhodol, aký postoj zvolím, vedel o tom len môj otec. Nemali sme žiadny scenár. S premiérom sme sa stretli po tlačovke KDH. Pýtali sme sa, či je situácia pre premiéra únosná. Vopred som o tomto stretnutí informoval aj pána Ruska. Od neho som chcel vedieť, či by nebolo únosné, keby sám odstúpil... zareagoval na to veľmi sprosto.
Niektorí hovoria, že ak by vám Rusko vtedy ponúkol kreslo ministra hospodárstva, boli by ste dnes na jeho strane...
- Je mi ľúto ľudí, ktorí to hovoria. Prirodzene, ako druhý podpredseda strany a podpredseda hospodárskeho výboru v parlamente by som mal ľahšiu cestu zdržať sa v tieni Pavla Ruska a nevšimnúť si takú maličkosť, ako sú stámiliónové zmenky. Ale každý má v sebe určitú hranicu, za ktorú nemôže ísť. Ja som tú hranicu nebol ochotný prekročiť. Musel by som mať krištáľovú guľu, aby som na začiatku toho všetkého vedel, že mi z toho vyjde pozícia ministra hospodárstva.
Kedy ste nadobudli presvedčenie, že by ste boli dobrým ministrom hospodárstva?
- Prvýkrát po tom, ako koalícia prijala deklaráciu a rozlúčila sa s ANO. Vtedy bola o tom široká diskusia aj na poslaneckom klube.
Je normálne, aby deväť ľudí bez krytia politickej strany malo vo vláde troch ľudí a ďalších na miestach štátnych tajomníkov a v štátnej správe?
- Určite je to neštandardná situácia, ktorá reaguje na neštandardný vývoj. My však nereprezentujeme deväť ľudí, reprezentujeme ľudí a hodnoty ľudí, ktorí spoluzakladali ANO. Nemyslím si, že by sme v ANO boli bezvýznamné osoby.
Faktom je, že za vami nestojí strana, a až na prešovskú výnimku ani regionálne štruktúry!
- V posledných dňoch sa valí lavína okresných rád. Pribúdajú nám sympatizanti, ktorí vyslovujú podporu platforme. A Prešovský kraj má najsilnejšiu členskú základňu. Legitimitu berieme aj z toho, že tri strany zostávajúce v koalícii sa rozhodli, že neštandardné riešenie je zároveň legitímne.
Nemôžete byť len nástrojom hry týchto strán?
- Žiaden scenár sa nikde nepísal. Ani KDH, SMK a SDKÚ za Ruska tie zmenky nepodpisovali. Nie je to žiadny vymyslený príbeh. Nikto Ruskovi nehovoril, že si má vymýšľať rôzne verzie okolo zmeniek.
Kde beriete istotu, že ľudia v ANO, čo sa k vám hlásia, sa jednoducho nepriklonili na stranu víťazov?
- To ukáže až čas. V podobnej situácii sa už ocitli všetci. Ľahšie sa ide do firmy, ktorá je úspešná. Je to prirodzená ľudská vlastnosť.
O týždeň je kongres ANO, kde vás čaká nedobrovoľný odchod zo strany. Nebolo by lepšie ich predbehnúť a odísť sami?
- Mimoriadny kongres bude len na to, ako nás vylúčiť alebo aspoň degradovať. To je scenár ako z päťdesiatych rokov. Pre nás to bude úspech, aj keď konanie Pavla Ruska bude aj pre neho samotného červenou do budúcnosti byť verejným činiteľom. Verím, že vo voľbách sa to ukáže.
Takže počkáte, kým vás vylúčia?
- Mne je to úplne jedno. Na kongrese si povieme svoje.
Ste pripravený po skončení volebného obdobia v politike skončiť?
- Pokiaľ mi ľudia budú dôverovať a budú ma akceptovať, budem v politike. Ak sa rozhodnú inak, budem to rešpektovať.
Čo po odchode z ANO?
- Dnes som ešte stále podpredsedom ANO. Čo bude potom? Nepredbiehajme.
Aké kroky podniknete hneď po nástupe do funkcie ministra hospodárstva?
- V prvom rade urobím forenzný, právny a personálny audit všetkého, čo sa na ministerstve udialo. Chcem vrátiť ministerstvu dôveru, ktorá sa sprofanovala cez investičné aktivity a vyvlastňovanie pozemkov. V neposlednom rade chcem vrátiť rezort všetkým podnikateľom, nielen zahraničným investorom, ale aj domácim firmám.
To znamená, že takisto ako môže dostať zahraničný investor štátnu pomoc, dostane ju aj domáci podnikateľ?
- Rovnako si vážim zahraničnú aj domácu investíciu. Dôležitá je len kvalita práce, počet pracovných miest a regionálny aspekt zaostávajúcich krajov. Ak budú jasne stanovené pravidlá pre poskytovanie stimulov, potom po ich splnení bude mať každý investor nárok na štátnu pomoc.
Akým spôsobom chcete vyriešiť problémy okolo pozemkov pod automobilkou Kia?
- Už je naplánované aj stretnutie s predstaviteľmi Kie, kde budeme spomínaný problém riešiť. Určite však nie spôsobom zámienky archeologického prieskumu. Nemôžeme si dovoliť, že niekto nebude rešpektovať rozhodnutia súdu. Toto sa všetko dialo s vedomím bývalého ministra hospodárstva. Podstate sa ľuďom vysmievali do očí. Jediným riešením je doplatiť vlastníkom pozemkov zvyšné peniaze. V dôsledku toho príde štát o ďalších 500 miliónov korún, a to iba preto, že projekt Kia bol pripravený zle.
S istotou môžete povedať, že nepríde ani k vyvlastneniu a ani k zámene pozemkov?
- V tejto situácie už nie je na to čas a štát už nemá žiadne iné východisko. Riešenie tohto problému sa bude prerokúvať na vláde už zajtra.
Myslíte si, že neustále zvyšovanie nákladov pri Kii je opodstatnené?
- Zvyšovanie je dôkazom toho, že tento projekt bol zle nastavený. Nie je možné, aby táto investícia neustále odoberala peniaze z ostatných rezortov. Vôbec pritom nie je jasné, aká výška štátnej pomoci bude potrebná na vytvorenia jedného pracovného miesta. Podpora sa nemôže benevolentne neustále zvyšovať.
Pristúpite aj k personálnym zmenám v podnikoch so štátnou účasťou?
- Ľudia, ktorí odišli z ministerstva automaticky spolu s Pavlom Ruskom, zostali v štatutárnych orgánoch jednotlivých spoločností, rozhodne nemajú našu dôveru, a preto budú musieť odísť. Môžete si to nazvať čistkou alebo revanšom, ale tí, ktorí sa podieľali na už medializovaných veciach a vytvorili zlý imidž rezortu, stratili dôveryhodnosť. Pri obsadzovaní nových ľudí ale určite nebudem odporúčať stranícke nominácie. Nominanti musia predovšetkým spĺňať kritériá odbornosti a dôveryhodnosti.
Spomínali ste personálny audit na ministerstve. Dočasný šéf rezortu Ivan Mikloš už povedal, že je tam minimálne tretinová prezamestnanosť...
- Nebudem sa brániť žiadnemu prepúšťaniu a znižovaniu stavov. Rovnako ani preobsadzovaniu pracovných miest z odborného hľadiska. Chcem využiť poznatky ostaných ministerstiev, kde boli prekážky pri komunikácii a spolupráci s rezortom hospodárstva.
Stihnete to ešte do konca vášho pôsobenia?
- Personálny audit nebude trvať príliš dlho a navyše sa budem opierať o poznatky ministra financií, ako aj ostatných odborníkov. Personálne zmeny po vyhodnotení auditu prebehnú v priebehu niekoľkých dní.
Máte jasno, kto bude tvoriť váš poradný tím?
- Mám istú víziu, ale všetko to bude záležať na tom, ako sa tomu postaví aj druhá strana. V prvom rade mi pôjde o odbornosť.
Dáte agentúre SARIO väčší priestor pri vyjednávaní so zahraničnými investormi na rozdiel od vášho predchodcu, ktorý v podstate uzavieral všetky memorandá sám?
- Určite zvážim mieru prepojenia medzi samotným rezortom a agentúrou. Veľmi efektívny model je napríklad agentúra Czech Invest, ktorá nie je závislá od politiky vlády. Agentúra by mala mať väčší priestor pri samotnom vyjednávaní so zahraničnými investormi.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:51