StoryEditor

Fico nezmenil eurolobistov

22.09.2006, 00:00
Za Slovensko už od včera lobujú v Bruseli noví ľudia. V Európskom hospodárskom a sociálnom výbore, ktorý je najvplyvnejšou lobistickou euroinštitúciou a má informácie z prvej ruky, nebudú však Bratislavu zastupovať podnikateľské združenia naklonené vláde Roberta Fica.

Za Slovensko už odvčera v Bruseli lobujú noví ľudia. V Európskom hospodárskom a sociálnom výbore, ktorý je najvplyvnejšou lobistickou euroinštitúciou a má najčerstvejšie informácie, však Bratislavu nebudú zastupovať podnikateľské združenia naklonené ľavicovej vláde Roberta Fica.
Rada Európskej únie totiž odmietla žiadosť slovenského kabinetu vymeniť už schválených členov nominovaných ešte Dzurindovou vládou. Vymeniť jeho ľudí sa nepodarilo ani šéfovi slovenskej diplomacie Jánovi Kubišovi, ktorý to sľúbil na augustovom rokovaní vlády. "Rozhodnutie rady, ktorým 11. júla vymenovala nových slovenských členov výboru na obdobie od 21. septembra 2006 do 20. septembra 2010, sa nemenilo," potvrdil pre HN Victor Flavian z jej tlačového odboru.
Pripomienkovať eurozákony za Slovensko tak budú pravicoví ekonómovia - Ján Oravec a Patrik Zoltvány za Republikovú úniu zamestnávateľov, Martin Krekáč z Podnikateľskej aliancie Slovenska či Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka. Tí sú však podľa ministerstiev práce a hospodárstva "nereprezentatívni". Nahradiť ich pôvodne mali vláde naklonenejší Ján Líška z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, Július Kriváň za Klub 500 a Peter Mihók za Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru.
Ministerka práce Viera Tomanová sa však nevzdáva ani po tom, ako Rada EÚ v sociálnom výbore potvrdila nominantov bývalej vlády.
Včera mala rokovať s generálnym tajomníkom rady Patrickom Venturinim a "chcela hovoriť o ozdravení a doplnení výboru", tvrdí jej hovorkyňa Oľga Škorecová. Výsledky rozhovoru neboli do uzávierky známe.
Bitka o posty sa strhla aj preto, že byť členom je veľkou výhodou. "Dozviete sa najnovšie informácie o dianí v Bruseli z prvej ruky," myslí si už právoplatný člen výboru Zoltvány. Tie môže člen veľmi dobre využiť buď v organizácii, ktorá ho vyslala, ale aj vo svojom biznise.
Experti už v auguste, keď vláda navrhla zmeniť členov výboru, tvrdili, že neexistujú žiadne možnosti na výmenu už právoplatne odsúhlasených nominácií. Podľa právnej analýzy je výmena schválených členov možná len na základe ich vlastnej rezignácie, ak sa trikrát za sebou nezúčastnili na zasadnutiach výboru či z vyššej moci. Podľa Tomanovej vyššou mocou malo byť aj rozhodnutie vlády. V skutočnosti ňou však je iba neobvyklá a nepredvídateľná udalosť, na ktorú nemá človek dosah a nedá sa jej vyhnúť.

Zástupcovia Slovenska v EHSV
Súčasná nominácia

Nominácia dzurindovej vlády, schválená Ecofinom

Zamestnávatelia Zamestnávatelia
Ján Líška, AZZZ Ján Oravec, RÚZ
Peter Mihók, SOPK Patrik Zoltvány, RÚZ
Ján Oravec, RÚZ Martin Krekáč, PAS
Zamestnanci

Zamestnanci

Vladimír Mojš, KOZ Vladimír Mojš, KOZ
Eugen Škultéty, KOZ Eugen Škultéty, KOZ
Naile Prokešová, KOZ Naile Prokešová, KOZ
Rôzne záujmové skupiny

Rôzne záujmové skupiny

Vladimír Báleš, Slovenská rektorská konferencia Vladimír Báleš, Slovenská rektorská konferencia
Marta Černá, Fórum spotrebiteľov Juraj Stern, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Július Kriváň, Klub 500 Martin Chren, Nadácia F. A. Hayeka
01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mastné kyseliny a zdravie
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 11:42