StoryEditor

Päťročný pôst za kartel

27.11.2006, 23:00

Stavebné firmy, ktoré sa na Slovensku významne podieľajú na budovaní ciest, budú mať päťročný pracovný dištanc. Úrad pre verejné obstarávanie včera rozhodol, že šesť spoločností, ktoré už potrestal Protimonopolný úrad pokutou 1,35 miliardy korún, sa päť rokov nebude môcť uchádzať o štátne a verejné zákazky. Sankcia prichádza za kartelovú dohodu a firmy sa proti nej nemôžu odvolať.
Medzi potrestané spoločnosti patrí Doprastav, Skanska DS, Strabag, Inžinierske stavby, Betamont a Mota-Engil. Podľa oboch úradov kartel vznikol pri predkladaní ponúk na stavbu diaľničného úseku z Mengusoviec do Jánoviec. Koordinovaným postupom údajne chceli prinútiť štát zvýšiť rozpočet, a teda aj ich zárobky. Termín, od ktorého by sa malo daných päť rokov odpočítavať, ešte nie je jasný, ako nie je isté, ako sa toto rozhodnutie dotkne firiem, ktoré sú s nimi spriaznené. Stavebné firmy už proti udeleniu pokuty podali žalobu.
Vylúčením najväčších stavebníkov z účasti na tendroch sa otvára cesta k projektom pre ďalšie slovenské či zahraničné spoločnosti.

NIEKTORÉ PROJEKTY POTRESTANÝCH FIRIEM 
 

Firma

Stavba náklady (mld. Sk)

Doprastav D1 Ladce - Sverepec 7,4
Doprastav  R1 Rudno - Žarnovica 2,2
Skanska, Strabag Prepojenie Nová Bystrica - Oravská Lesná 1,4
Strabag Obchvat obce Figa 0,55
Zdroj: stavebné firmy

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O zerobondy v aukcii opäť vysoký záujem
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:33