StoryEditor

V tendroch sa rozdelia dve miliardy

09.10.2003, 00:00
Ministerstvo vnútra začalo pripravovať súťažné podmienky na prvý tender súvisiaci so zvyšovaním ochrany slovensko-ukrajinskej hranice. Podľa ministerstva je nákup technického signalizačného zariadenia, ktorého sa bude tender týkať, najdôležitejšou investíciou SR do ochrany slovenského úseku budúcej schengenskej hranice.
 Ako pre HN uviedla Ľubomíra Hutterová z tlačového odboru ministerstva, dodávka systému bude financovaná zo Schengenského prechodného fondu.
Do konca roka by mala všeobecná sekcie ministerstva vnútra pripraviť ďalšie tendre na dodávku moderných zabezpečovacích hraničných systémov. Ich nákup sa bude financovať zo 48 mil. eur, ktoré zo Schengenského prechodného fondu vyčlenila EÚ pre SR na splnenie úloh Schengenského dohovoru. Čerpanie prostriedkov z fondu sa však môže začať až po vstupe do únie a okrem rezortu vnútra, pre ktorý je vyčlenených 42 mil. eur, sa na ňom budú podieľať sumou 4,5 mil. eur ministerstvo dopravy, 3,4 mil. rezort financií, dvoma miliónmi ministerstvo zahraničných vecí a 0,4 mil. eur je vyčlenené pre Generálnu prokuratúru SR. Slovenská republika sa na dobudovaní ochrany hranice bude musieť podieľať uhradením DPH za nakúpené tovary. Slovensko pri dodávke zariadení zaplatí z vlastných zdrojov 370 mil. Sk.
Podľa signálov z EÚ sa očakáva, že dodávkami technických zariadení budú poverené západoeurópske firmy, ktoré podobné zákazky už realizovali v členských krajinách. Na použitie peňazí bude dozerať kontrolný úrad EÚ - OLAF. Rezort vnútra očakáva, že EÚ nebude do tendrov zasahovať.
Vonkajšiu hranicu Európskej únie, ktorej slovenský úsek má 98,5 km, od tohto roku stráži 447 profesionálnych policajtov. Pri jej ochrane sa kladie dôraz na výmenu informácií o tranzitujúcich osobách či o pohybe tovaru a na technické posilnenie ochrany hranice pred nelegálnym prekračovaním. Pred štyrmi rokmi začala SR v spolupráci s Francúzskom pripravovať v rámci programu Phare vybudovanie Národného Schengenského informačného systému (N.SIS). Kontaktný úrad SR pre spoluprácu s informačnými pracoviskami krajín Schengenského dohovoru (Sirene) bude musieť preštudovať okolo 12 tis. hlásení a spisov jednotnej policajnej a justičnej databázy o hľadaných osobách a veciach v únii. Národná ústredňa Sirene vznikne začiatkom budúceho roka. Celkové náklady ministerstva vnútra na vybudovanie N.SIS a Sirene do roku 2006 nemajú prekročiť 132 mil. Sk. Rezort financií, za ktorý bude implementáciu systému zabezpečovať Colné riaditeľstvo SR, poskytne zo svojho rozpočtu za 2 roky 25 mil. Sk. Z týchto prostriedkov minie vnútro v tom istom období na mzdy nových pracovníkov 12 mil. Sk, Colná správa 15 mil. Sk. Pomoc únie z programu Phare za 9 mil. Sk je určená najmä na nákup výpočtovej techniky.
Európska komisia už začala pripravovať novú verziu SIS, ktorý je podmienkou zrušenia kontrol na hraniciach medzi novými a starými členskými krajinami EÚ. Podľa Bruselu si to vyžiadalo plánované rozšírenie počtu členov únie. Moderný systém bude ekonomicky výhodnejší. Zároveň sa prispôsobí novým technológiám a metódam identifikácie osôb pomocou biometrických údajov a zvýšeným nárokom na kvalitu ukladania a prenosu údajov.

Technické zabezpečenie hranice
Postupné posilňovanie ochrany východnej hranice v roku 2002 zaťažilo štátny rozpočet nákladmi na personálny stav policajtov hraničných oddelení. Tým, že sa na strážení hraničného pásma prestali podieľať vojaci základnej služby, muselo ministerstvo vnútra obsadiť v minulom roku 165 a tento rok 200 miest. Náklady na takéto riešenie dosiahli 68 mil. Sk, ktoré sa podarilo pokryť z rezervy ministerstva určenej na neobsadené miesta a ukončením činnosti vojsk ministerstva vnútra.

Na materiálno-technické zabezpečenie výkonných útvarov hraničnej polície ministerstvo minulý rok vyčlenilo 59 mil. Sk, tento rok by to malo byť 42 mil. Sk. Prostriedky rezortu od EÚ sú určené najmä na zabezpečenie komunikácie hliadok s operátormi a na nákup áut a snežných skútrov. Podľa požiadaviek hraničnej a cudzineckej polície by sa malo na zvýšenie ochrany ťažko dostupných úsekov ukrajinskej hranice nakúpiť nešpecifikované množstvo seizmických a infračervených snímačov pohybu a optoelektronických radarov. Okrem toho sa začnú budovať hliadkovacie veže, inštaluje sa asi 20 prenosných UNIMO prístreškov pre pešie hliadky a upravia sa prístupové a zásahové cesty.

Plnenie schengenských úloh

Od vypracovania prvej správy o plnení Schengenského akčného plánu v septembri minulého roka zaznamenala SR pokrok pri plnení kritérií na pripravované zrušenie vnútornej hranice medzi krajinami EÚ. Vyplýva to z dokumentu ministerstva vnútra o plnení úloh Schengenského dohovoru, ktorý včera prerokovala vláda. Pre SR z dohovoru vyplynuli úlohy v oblasti zladenia existujúcej legislatívy so 49 právnymi normami únie. Prioritne sa zmeny dotknú problematiky vzťahu SR k tzv. tretím krajinám, medzinárodnej policajnej spolupráce, ochrany štátnych hraníc a vnútorných záležitostí SR. Plnenie jednotlivých opatrení je časovo limitované buď vstupom SR do únie v máji na budúci rok alebo horizontom zrušenia vnútornej hranice EÚ, ktoré sa predpokladá v roku 2006 či o rok neskôr pre novoprijaté krajiny. Tendre na technické zariadenia by mali byť ukončené do júna 2006.

Čerpanie prostriedkov zo Schengenského prechodného fondu
Rok Suma (v mil. Sk)
2004 741
2005 756
2006 771
Spolu 

2,268 mld. Sk

Zdroj ÚV SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:42