StoryEditor

Šanghaj nás stál stámilióny

05.03.2007, 23:00

Ak ste začiatkom minulého týždňa do akciového fondu investovali 20-tisíc, po siedmich dňoch môže byť hodnota vášho podielu v aj o tisícku nižšia. Môže za to minulotýždňový prepad čínskej burzy a následne aj svetových akciových trhov.
Tí, ktorí majú svoje peniaze v akciových podielových fondoch, ale aj v druhom pilieri, tak spolu prišli o stámilióny korún.
V akciových podielových fondoch je dnes investovaných približne 20 miliárd korún, čím sa strata pri priemernom päťpercentnom poklese môže celkovo vyšplhať až na miliardu korún. Závisí to však od štruktúry portfólia.
V rastových dôchodkových fondoch je podľa poslednej správy 20,5 miliardy. O stámiliónovom poklese hodnoty sa tu dá hovoriť aj pri 16- až 20-percentnom zastúpení akcií. Presné údaje, ako sa minulotýždňové straty premietli do fondov, zverejnia správcovské spoločnosti dnes.
V najbližších dňoch možno na trhoch očakávať zvýšenú pohyblivosť, pokles by mal byť len krátkodobý. Včera pokračovali európske akcie v poklese, nemecký DAX, ako aj francúzsky CAC, si pohoršili zhruba o jedno percento. Americký Dow Jones zasa začal obchodovanie rastom.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:46