StoryEditor

Na dodržanie straníckych sľubov sa poskladajú tí bohatší

Zavedenie milionárskej dane, odškodnenie klientov nebankových subjektov, daň z darovania. Opatrenia voči monopolom a dominantným spoločnostiam, akými sú Slovnaft a banky.

Zavedenie milionárskej dane, odškodnenie klientov nebankových subjektov, daň z darovania. Opatrenia voči monopolom a dominantným spoločnostiam, akými sú Slovnaft a banky.
To sú hlavné body, ktoré vláda na poslednú chvíľu zapracovala do svojho programu, aby voliči Smeru nemali pocit, že na nich strana po voľbách zabúda. "Výroky, že od sľubov ustupujeme, sa ukazujú ako nepravdivé," povedal po včerajšom rokovaní vlády premiér Robert Fico. Vláda tak, ako pred voľbami sľubovali koaličné strany, počíta aj so zavedením dvojitej sadzby DPH, zvýšením rodičovského príspevku, s 15-tisícovým príplatkom pri narodení prvého dieťaťa či so zrušením poplatkov v zdravotníctve.
Jeden mantinel plnenia týchto sľubov sa však do programového vyhlásenia, ktoré včera hladko prešlo vládou, dostal. Pred sľubmi, a teda vysokými výdavkami, by totiž malo dostať prednosť plnenie maastrichtských kritérií, aby Slovensko mohlo v roku 2009 prijať euro. Schodok štátneho rozpočtu by teda nemal presiahnuť tri percentá z HDP.

Milionárske opatrenia
Na výdavky spojené s týmito sľubmi by sa mali poskladať najmä bohatí. Ľudia s nadštandardnými príjmami musia počítať s tým, že im vláda vyrubí vyššie dane z príjmu. Premiér síce zatiaľ nepovedal, čo považuje za nadštandardné príjmy, o zavedení milionárskej dane je však presvedčený.
Minister financií Ján Počiatek to vidí miernejšie: "Máme viacero možností. Jednou z nich je zavedenie degresivity odpočítateľnej položky, ktorá funguje ako kvázi milionárska daň." Zavedenie samostatnej - zvýšenej - sadzby pre vyššie príjmové skupiny považuje za druhú alternatívu. Spravodlivé by však podľa neho bolo, keby vyššie dane platili "aj poslanci, ktorí mesačne zarábajú vyše 80-tisíc korún".

Koniec rovnej dane?
Podľa poradcu bývalého ministra financií Martina Bruncka by vláda týmito opatreniami fakticky zrušila rovnú daň. "Princíp rovnej dane je totiž v tom, že všetci vždy platia rovnakú sadzbu - aj všetky firmy, aj všetky súkromné osoby," pripomína.


Od vyššej sadzby pre najvyššie zárobkové skupiny je podľa neho už len krok k zavádzaniu ďalších vyšších sadzieb. "A to aj pre ľudí s menšími príjmami, keď budú vláde chýbať peniaze," dodáva Bruncko. Počiatek však očakáva, že milionárska daň prinesie do štátneho rozpočtu v rozmedzí od jednej po dve a pol miliardy korún. "Závisí od toho, ktorú možnosť zdanenia použijeme," dodal minister.

Najprv dohoda, potom dane
Kabinet nemieni ustúpiť ani od prísnejších podmienok pre monopoly a dominantné podniky. "Vláda má síce v prvom rade snahu riešiť deformácie trhu či zneužívanie takéhoto postavenia systémovo, pri využití inštitútov, ktoré sú k dispozícii (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, Protimonopolný úrad). Ale ak tieto inštitúty zlyhajú, vláda považuje za legitímny selektívny daňový prístup," povedal Fico.
Najprv sa má vyjednávať. Slovnaft už rokuje o vysokých cenách benzínu. "Zvýšenie daní je krajný variant. V prípade, že by rokovania zlyhali alebo neviedli k ničomu zmysluplnému, vtedy by sme v hľadali alternatívne možnosti," povedal Počiatek.
Vláda sa pokúša dohodnúť aj s bankami. Potvrdil to tiež výkonný riaditeľ Asociácie bánk Ladislav Unčovský. "S ministerstvom sme začali rokovať o možnosti financovania programu bývania pre mladé rodiny," povedal pre HN. Okrem znovuzavedenia štátnej podpory pre hypotekárne úvery by sa štát mohol s bankami podieľať na novom produkte. "Mal by sa nájsť produkt, ktorý by umožnil financovať bývanie pre mladé rodiny, ktoré nie sú schopné inak získať hypotekárny úver," dodal Unčovský.
Solidaritu žiada Fico aj pre klientov nebankových subjektov. "Čiastočné odškodnenie bude presne definované v zákone," povedal premiér. Presnú sumu neprezradil, rovnako ani minister financií.

Nižšie odvody zatiaľ nebudú
Paradoxne sa do programového vyhlásenia nedostala dôležitá priorita sociálnych demokratov - znižovanie odvodov. Podľa ministerky práce Viery Tomanovej sa to teraz nedá urobiť, keďže takémuto kroku bráni hospodárenie Sociálnej poisťovne. Dôvodom má byť deficit, ktorý vznikol kvôli druhému pilieru. Predbežne však Počiatek vylúčil, že by sa mal riešiť zmenou odvodov do priebežného a kapitalizačného piliera. S dobrovoľnosťou šetrenia si na osobných účtoch však počíta.

Hlavné vládne ciele na najbližšie roky
- zavedenie milionárskej dane
- čiastočné odškodnenie klientov nebankových subjektov
- žiadna privatizácia strategických podnikov
- nový Zákonník práce, ktorý má posilniť postavenie zamestnancov
- podpora rodiny prostredníctvom 15-tisícového príspevku pri narodení prvého dieťaťa
- bonifikácia hypoték a podpora stavebného sporenia s cieľom zlepšiť mladým rodinám prístup k bytom
- rovnoprávnosť domácich a zahraničných investorov
- zrušenie 20- a 50-korunových poplatkov v zdravotníctve, poplatok za recept klesne na päť korún

01 - Modified: 2003-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zásady pre tvorbu a použitie rezerv 02 - Modified: 2003-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 03 - Modified: 2003-03-26 06:48:35 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 17:17