StoryEditor

Riceová neosloví Irán a Sýriu v záujme stability Iraku

15.12.2006, 10:40
Autor:
SITASITA
Americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová odmieta, že v záujme stability Iraku treba osloviť Irán a Sýriu, a tvrdí, že tieto krajiny by nemali potrebovať žiaden podnet, aby sa zapojili do úsilia o normalizáciu v Iraku.

Americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová odmieta, že v záujme stability Iraku treba osloviť Irán a Sýriu, a tvrdí, že tieto krajiny by nemali potrebovať žiaden podnet, aby sa zapojili do úsilia o normalizáciu v Iraku. Šéfka americkej diplomacie pre denník Washington Post vyhlásila, že "každá cena za dohodu s Iránom a Sýriou by bola privysoká". Riceová podľa vlastných slov nechce obchodovať so Sýriou o libanonskej suverenite a nechce tiež umožniť Iránu získať jadrové zbrane výmenou za mier v Iraku. "Ak majú záujem o stabilný Irak, tak to urobia," povedala.
Na priame rokovania s Iránom a Sýriou o Iraku vyzvala v správe nezávislá komisia pod vedením bývalého amerického ministra zahraničných vecí Jamesa Bakera. Stabilizácia situácie v Iraku je podľa Riceovej aj v záujme Iránu aj Sýrie, problém však vidí v postoji oboch štátov, s ktorými administratíva prezidenta Busha doteraz odmietala rokovať.
USA podľa správy nemôžu dosiahnuť svoje ciele na Blízkom východe bez širšieho mierového plánu pre celý región vrátane ukončenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Riceová v tejto súvislosti zdôraznila, že USA budú naďalej usilovať o mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. "Na Blízkom východe sa chystáme urobiť veľa," povedala.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:20