StoryEditor

10 rokov za vraždu? Stačilo 15 minút

17.07.2006, 00:00
Šárka Š. vlani v októbri po hádke dobodala na smrť svojho manžela. Za vraždu dostala desať rokov nepodmienečne. Pred súdom stála len niekoľko minút, od vraždy po právoplatný rozsudok navyše prešlo len šesť mesiacov.

Šárka Š. vlani v októbri po hádke dobodala na smrť svojho manžela. Za vraždu dostala desať rokov nepodmienečne. Pred súdom stála len niekoľko minút, od vraždy po právoplatný rozsudok navyše prešlo len šesť mesiacov. Prokurátor využil možnosť dohodnúť sa s páchateľkou a jej obhajcom na konkrétnom treste a súd dohodu akceptoval. Ide o prvý prípad, keď sa takýmto spôsobom rozhodlo o takom závažnom trestnom čine ako je vražda. "Je to skvelé, pretože pri takýchto veciach to trvá viac ako rok a pol, niekedy aj dva," povedal pre HN zástupca riaditeľa trestného odboru Generálnej prokuratúry SR Jozef Čentéš.
Za všetko "môže" nový inštitút Trestného poriadku - dohoda o vine a treste. Len za prvých päť mesiacov tohto roka ju prokurátori využili takmer 800-krát. Najčastejšie sa využíva pri drobných krádežiach alebo v prípadoch, keď niekto šoféruje aj po odobratí vodičáku. "Viem aj o prípade, keď päť rokov nepodmienečne dostal na základe dohody aj páchateľ bankovej lúpeže," hovorí Čentéš.
Podľa Čentéša už aj sudcovia pochopili, že je to pre nich veľká úľava. Súd nemusí vykonávať náročné dokazovanie, predvolávať svedkov a poškodených. "Sudca si naštuduje spis, zistí, že zákonné podmienky sú splnené, upovedomí prokurátora a obhajcu a za pätnásť minút skončí právoplatne kauzu, ktorá by inak možno trvala rok či dva." Je to zjednodušenie konania v menej zložitých veciach, kde je to výhodné pre obidve strany, dodáva sudca Okresného súdu v Martine Mário Buksa. Zrýchlenie súdov uznáva aj advokát Ondrej Mularčík. Dôležité je splnenie dvoch základných podmienok - jednoznačná dôkazná situácia a priznanie sa páchateľa.
Dohoda o vine a treste patrí do súboru viacerých zmien v novom Trestnom poriadku a zákone. Podľa nového ministra spravodlivosti Štefana Harabina však trestné kódexy nesplnili očakávania - konkrétnejší bude po odbornom audite. Podnety očakáva od sudcov, advokátov aj od Policajnej akadémie. "Generálny prokurátor má v tejto spojitosti zhromaždený rozsiahly materiál na novelizáciu."
Podľa Čentéša by sa malo upraviť "superrýchle" vyšetrovanie, pri ktorom možno páchateľa obviniť, obžalovať a odsúdiť za niekoľko dní. Hoci sa vzťahuje najmä na drobné krádeže, musí mu predchádzať vzatie obvineného do väzby. "Chceme to zjednodušiť, aby sme tento inštitút mohli využívať, aj keď nebudú dané dôvody väzby."

Čo priniesol nový Trestný poriadok:
- prokurátor môže vyriešiť prípad uzavretím dohody s obvineným
- maximálna lehota väzby sa skracuje z piatich na štyri roky
- namiesto sudcu vykonávajú dôkazy prokurátor a obhajoba
- polícia musí do troch rokov informovať dotknutú osobu, že ju odpočúvala
- superrýchle vyšetrovanie (v prípadoch, za ktoré hrozia tresty do troch rokov, prokurátor do 48 hodín podá obžalobu a súd rozhodne bezodkladne)
Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:59