StoryEditor

Školy dostanú viac peňazí na žiaka

ZMOS chce viac peňazí na regionálne školstvo. Súčasný mesačný príspevok na žiaka žiada budúci rok zvýšiť približne o 2 300 korún. Dnes je normatív pre základné školy asi 22-tisíc korún na žiaka.
ZMOS chce viac peňazí na regionálne školstvo. Súčasný mesačný príspevok na žiaka žiada budúci rok zvýšiť približne o 2 300 korún. Dnes je normatív pre základné školy asi 22-tisíc korún na žiaka. Združenie odhaduje, že na pokrytie všetkých výdavkov potrebuje 10- až 12-percentné navýšenie normatívov. V opačnom prípade podľa podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho hrozí ďalšie rušenie škôl. "Potrebujeme peniaze na zvýšených platov, vyššie ceny energií a prevádzkové náklady." Rozhodujúce slovo má ministerstvo školstva. Vedúci rezortného služobného úradu Peter Mederly avizuje - normatív sa budúci rok určite zvýši. "Vzrástli platy, a tie treba nejakým spôsobom pokryť."
Rozhodnú poslanci
Mederly pripomenul, že normatívy majú v rukách poslanci NR SR. O ich výške totiž každoročne rozhodujú pri schvaľovaní štátneho rozpočtu. Podľa návrhu, ktorý už odobrila vláda, by malo ísť na túto oblasť 33,2 miliardy korún. Šéf školských odborárov Ján Gašperan upozornil, že rozpočet pre materské, základné a stredné školy tak stúpol o šesť percent, a to by sa malo premietnuť aj do normatívu. O 1,8 miliardy korún viac získajú prostredníctvom daní aj obce a mestá. "Do regionálneho školstva tak pôjde o deväť až desať percent viac peňazí," tvrdí Gašperan.
Spoločný balík
Zvýšenie normatívu podporuje aj člen parlamentného školského výboru Dušan Čaplovič (Smer-SD). Prostriedky z neho by sa podľa neho mali prerozdeliť inak, ako doteraz. Dnes ide takmer 82 percent na mzdy a len zvyšok na prevádzkové náklady škôl a ďalšie aktivity. "Bolo by lepšie, keby aspoň štvrtina prostriedkov šla na prevádzku, miesto toho takmer celý normatív pohlcujú len platové výdavky." Analytik Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc ide ďalej. "Najlepší by bol jeden balík peňazí, ktorý by si rozdelila škola podľa vlastného uváženia."
Jeden normatív pre všetkých
Viac peňazí do regionálneho školstva by podľa Pošvanca vniesli aj ďalšie systémové zmeny. Ako spresnil, existuje priveľa malých škôl, ktoré majú od 150 do 250 žiakov. "Majú vyššie normatívy a uberajú tak prostriedky ostatným školám." Zdôraznil, že keby v školskom systéme nebolo tak veľa výnimiek, mohli by byť normatívy vyššie aj o niekoľko tisíc korún. Riešením má byť rovnaký normatív pre všetky základné školy. Takéto radikálne riešenie rezort školstva zatiaľ nechystá, rozdiely by sa však mali znižovať. "Budeme tlačiť na to, aby školy pracovali efektívnejšie a to práve cestou normatívov," prízvukuje Mederly. Viac peňazí školám by mohlo aj prepustenie časti učiteľov - Ministerstvo financií SR už dlhší čas upozorňuje, že pokles počtu žiakov by mal kopírovať aj zníženie počtu pedagogických pracovníkov. Takto získané peniaze by školy mohli využiť na lepšie odmeňovanie ostávajúcich učiteľov. Turčány vidí aj možnosť znížiť rozdiel v normatíve pre stredné a základné školy. "Nastavenie normatívov je v náš neprospech." Stredné školy dostávajú na žiaka od 19- až do 80-tisíc korún. Pripomenul, že úbytok žiakov a tým aj racionalizácia sa postupne presúva z obcí na VÚC. Rozdiely vo výške normatívov základných a stredných škôl by sa podľa predsedu parlamentného školského výboru Ferdinanda Devínskeho vyrovnávať nemali. "Takáto zmena sa mi nezdá byť celkom racionálna. Rôzny stupeň školy odzrkadľuje aj jej náklady."

Náhradné riešenie pre malotriedky
Už len do konca budúceho roka trvá prechodné obdobie, počas ktorého malotriedky dostávajú 95 percent financií z minulého roka. Ešte vlani tak niektoré školy dostávali na žiaka vyše 100-tisíc korún. Od roku 2007 budú odkázané výhradne na normatívne financovanie. "Nemyslím si, že prechodné opatrenia bude možné zrušiť bez náhrady," varuje Mederly. Hoci niekoľko stoviek malotriedok nie je podľa neho ideálny stav, pripúšťa, že všetky školy s malým počtom žiakov sa zrušiť nedajú. Minister školstva Martin Fronc nedávno upozornil na konkrétny prípad: Ak by sa zatvorila malotriedka v obci Klin, najbližšia škola by bola vzdialená až 25 kilometrov. Ministerstvo preto v roku 2006 pripraví náhradné riešenie pre malotriedky. "Cestou je individuálne posúdenie každej školy."
Podľa Gašperana by ministerstvo spolu so zriaďovateľmi malo vybudovať efektívnu sieť škôl, kde by sa určilo, koľko akých škôl treba. "Problém normatívneho financovania je v tom, že môže zlikvidovať aj školy, ktoré sú potrebné."

Normatívy pre školy a na rok 2005
Kategória škôl Celkový
Minimum Maximum
Základné školy 22154 22991
Gymnáziá 25783 26620
Obchodné akadémie 25783 26620
Športové gymnáziá 47708 48545
Stredné odborné školy (SOŠ) 34343 35180
Stredné zdravotnícke školy 44284 45121
SOŠ umeleckého zamerania 50532 51369
Konzervatóriá 80027 80864
SOU a učilištia bez praxe 19623 20460
SOU a učilištia s praxou 37983 38820
Strediská praktického vyučovania 17708 18545
Zdroj: MŠ SR
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:15