StoryEditor

Kia čaká na vyriešenie pozemkových sporov

16.08.2004, 00:00
Juhokórejská automobilka Kia Motors očakáva, že slovenská vláda vyrieši pozemkové spory, ktoré zdržali stavebné práce nového závodu za jednu miliardu eur. Informoval o tom zdroj zo spoločnosti Kia. Podľa zdroja je spoločnosť Kia presvedčená o tom, že vláda vyrieši patovú situáciu.

Zdroj ďalej uviedol, že pre automobilku Kia nemá zmysel uvažovať o novej lokalite, keď sa pozemné práce na pôvodnom mieste blízko Žiliny už začali. Slovenská vláda totiž nestihne do konca augusta dokončiť prípravné práce na mieste, na ktorom má stáť závod Kia, pretože niektorí vlastníci pôdy požadujú za svoje pozemky vyššiu cenu, než akú im ponúkol štát. "Vlastníci pozemkov požadujú vyššie ceny za ich odkúpenie, slovenská vláda na tom však pracuje. Očakávam, že sa tieto spory vyriešia," vyhlásil zdroj. Minister hospodárstva Pavol Rusko vo štvrtok uviedol, že v prípade nevyriešenia pozemkových sporov ponúkne spoločnosti Kia inú lokalitu.

Lokality s malou výmerou
Medzi lokalitami, ktoré by podľa rezortu hospodárstva mohli byť alternatívou pre umiestnenie závodu automobilky Kia, sú značné rozdiely a reálnu šancu má zrejme iba Nitra. Rusko pre HN pripustil, že sa možno vrátia aj k pozemkom pri Dubnici a na Považí a "všade tam, kde vieme do roku 2006 dostavať diaľnicu". V prípade Žarnovice a Zlatých Moraviec možno o premiestnení juhokórejskej investície hovoriť iba v hypotetickej rovine. Obe mestá totiž nemajú k dispozícii ucelené lokality dostatočnej veľkosti. "Vysoko si vážime dôveru rezortu hospodárstva, avšak reálne musím priznať, že nie sme schopní ponúknuť takú výmeru pozemkov, ako požaduje automobilka Kia," konštatoval pre HN primátor Žarnovice Dušan Gréger. Mesto má v územnom pláne vyčlenené celkovo tri lokality, z ktorých najväčšia má výmeru iba 50 hektárov a je vhodná skôr pre menšie a stredne veľké výrobné prevádzky. V zozname území prioritne určených na budovanie priemyselných parkov je aj približne 25-hektárový pozemok, ktorý potenciálnym investorom ponúkajú Zlaté Moravce. Mesto má už spracovanú projektovú dokumentáciu, ako aj ďalšie podklady potrebné na výstavbu technickej infraštruktúry, ale takáto výmera je tiež nedostatočná.

Najďalej je Nitra
Nitra má v územnom pláne vyčlenenú lokalitu s celkovou rozlohou až 360 hektárov a figuruje tiež v zozname území prioritne určených na budovanie priemyselných parkov. O možnostiach prípadného premiestnenia investičného zámeru juhokórejskej automobilky už s primátorom Nitry rokoval minister hospodárstva Pavol Rusko. Predstavitelia samosprávy by v najbližších dňoch mali predložiť podklady preukazujúce, či sú schopní splniť podmienky pre prípadnú investíciu tohto rozsahu. Vzhľadom na výhodnú polohu a rovinatý profil terénu je rozsiahla lokalita tesne vedľa rýchlostnej komunikácie E571 vhodná na umiestnenie veľkého priemyselného parku, v ktorom by bol dostatok priestoru aj pre subdodávateľské výrobné prevádzky. Pozemky síce ešte nie sú majetkovo vyrovnané, ale štruktúra vlastníkov je značne odlišná ako v Žiline. Značná časť pozemkov totiž patrí cirkvi, prípadne je v správe Slovenského pozemkového fondu. Podľa vedúceho odboru strategických činností Mestského úradu v Nitre Dezidera Priklera je reálne v relatívne krátkom čase majetkovo vyrovnať takmer 100 hektárov z celkovej rozlohy budúceho priemyselného parku. Už v týchto dňoch samospráva začína s výberovým konaním na dodávateľov technickej infraštruktúry. Ako prvé sa v polovici októbra začnú budovať napojenia na vodovodnú a kanalizačnú sieť. V štádiu príprav je tiež projektová dokumentácia cestnej infraštruktúry a ďalšieho technické vybavenie územia. Celkové náklady na vybudovanie infraštruktúry v tejto lokalite Prikler odhaduje na 650 miliónov korún, ku ktorým treba ešte pripočítať náklady na úpravu pozemkov a odvoz ornice. Záujem o koordináciu budovaniu priemyselného parku v Nitre už prejavilo viacero veľkých developerských skupín.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:52