StoryEditor

Začína sa boj o krajské mestá

Politické strany zbroja pred komunálnymi voľbami. Kľúčový súboj o posty primátorov zohrajú aj v decembri najväčší politickí rivali - vládny Smer-SD a opozičná SDKÚ-DS.

Politické strany zbroja pred komunálnymi voľbami. Kľúčový súboj o posty primátorov zohrajú aj v decembri najväčší politickí rivali - vládny Smer-SD a opozičná SDKÚ-DS. Najmä v krajských mestách sa tieto strany snažia o postavenie silných kandidátov a vytvorenie spoľahlivých koalícií.
Tesný a napínavý súboj možno očakávať o primátorskú stoličku v Banskej Bystrici - proti sebe sa postavia odborový predák Ivan Saktor (s podporou Smeru-SD) a nominant Dzurindovej únie Ján Chladný. Drámu naznačujú aj výsledky júnových parlamentných volieb - v Banskej Bystrici získala každá zo strán okolo 30 percent.
Podľa predsedu Miestneho zväzu SDKÚ-DS Viktora Marka by pritom ich kandidáta mohli podporiť aj KDH a ĽS-HZDS. "Zatiaľ s nimi rokujeme, budúci týždeň by mohlo padnúť rozhodnutie." Predbežnú dohodu o podpore Saktora má zasE Smer so SNS a Stranou zelených. Karty môže zamiešať aj súčasný primátor Ján Králik, ktorý chce kandidovať v pozícii nezávislého.
Tesný súboj medzi pravicou a ľavicou možno očakávať aj v Košiciach. "Ak zostavíme silnú pravicovú koalíciu, zvíťazime," hovorí krajský šéf SDKÚ Viliam Novotný. Únia by mala podporiť Františka Knapíka aj v decembrových voľbách. Knapík, kandidát KDH, je primátorom Košíc len od apríla tohto roka. Na radnici vystriedal Zdenka Trebuľu, ktorý sa stal košickým županom. Smer-SD zas ako kandidáta na post primátora postavil mestského poslanca Borisa Farkašovského. Podporu mu sľúbilo Slobodné fórum, uchádza sa aj o priazeň HZDS, SNS a SMK. Práve maďarská koalícia na východe úspešne spolupracuje so Smerom. "Existuje predbežná dohoda o pravicovej koalícii. Nebolo by fér, keby som sľúbil podporu niekomu inému," upozorňuje okresný predseda SMK József Filipko.

"Slotova" Žilina
Špecifická situácia je v Žiline, kde je už štvrté volebné obdobie primátorom Ján Slota (SNS). Kandidovať sa chystá aj piaty raz. V Smere zvažujú, či podporia Slotu, alebo postavia vlastného kandidáta. Slotova "vláda" v meste má aj odporcov. Práve takéto občianske združenia oslovil kandidát SDKÚ-DS Ivan Harman. Zároveň vyjednáva o podpore aj s KDH.

Pravicová Bratislava
Bratislava tradične patrí pravici. Dnes je primátorom Andrej Ďurkovský (KDH). Ten môže počítať aj s podporou SDKÚ-DS. Ostatné strany podľa informácií HN iného kandidáta nemajú. Zvláštna situácia nastala v Nitrianskom kraji - v minuloročných voľbách do VÚC tu vznikla široká slovenská koalícia. V samotnom krajskom meste je však situácia iná. Najtvrdší boj zrejme prebehne medzi SDKÚ-DS (František Halás), Smerom-SD (Jozef Dvonč) a ĽS-HZDS spolu so SNS (Lýdia Forrová). SMK vyčkáva, kto ich osloví.

Ktoré strany vyhrali v júnových parlamentných voľbách:
Bratislava: SDKÚ-DS (39,3 percenta)
Trenčín: Smer (28,69 percenta)
Trnava: Smer (31,49 percenta)
Žilina: Smer (27,66 percenta)
Nitra: Smer (33,43 percenta)
Banská Bystrica: SDKÚ-DS (30,32 percenta)
Prešov: Smer (39,5 percenta)
Košice: SDKÚ-DS (29,47 percenta)
Zdroj: ŠÚ SR

Aké koalície sú dohodnuté
- Bratislava
: KDH+SDKÚ-DS
- Trnava: KDH+SDKÚ-DS
- Trenčín: SDKÚ-DS+KDH
- Žilina: SDKÚ-DS+KDH (?) vs. SNS+Smer-SD (?)
- Nitra: SDKÚ-DS vs. Smer-SD vs. ĽS-HZDS+SNS+SZS
- Banská Bystrica: SDKÚ-DS+KDH+ĽS-HZDS (?) vs. Smer-SD
- Prešov: SDKÚ-DS+KDH
- Košice: KDH+SDKÚ-DS+SMK+OKS vs. Smer-SD+ĽS-HZDS+SF
Zdroj: HN

01 - Modified: 2003-04-04 14:00:16 - Feat.: 0 - Title: Jedna komora alebo dve? (Za a proti)
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:21