StoryEditor

Diaľnica do Košíc? O štyri roky ťažko

16.05.2006, 00:00
Hoci minister dopravy Pavol Prokopovič stále tvrdí, že sa do Košíc z Bratislavy dostaneme po diaľnici už v roku 2010, je to otázne. Odborníci totiž za najskorší reálny termín považujú rok 2013.

Hoci minister dopravy Pavol Prokopovič stále tvrdí, že sa do Košíc z Bratislavy dostaneme po diaľnici už v roku 2010, je to otázne. Odborníci totiž za najskorší reálny termín považujú rok 2013.
Na úseku medzi Košicami a Ružomberkom budú štyri diaľničné tunely. "Výstavba každého z nich v ideálnom prípade trvá štyri roky. Keby sa začalo hneď teraz, už sme v roku 2010," hovorí profesor Dopravnej univerzity v Žiline Ján Mikolaj.
Tieňový minister dopravy strany Smer Ľubomír Vážny zase poukazuje na to, že na trase z Bratislavy do Košíc chýba 177 kilometrov diaľnic. Dokončenie spojenia do roku 2010 považuje za technický nezmysel. "Zdržanie spôsobila zanedbaná príprava," hovorí.
Skeptické je aj samotné ministerstvo Pavla Prokopoviča: Riaditeľ odboru cestnej infraštruktúry Marián Miškovič vidí najväčší problém na diaľničnej trase z Bratislavy do Košíc v tuneli Branisko. "Keby aj všetky úseky boli hotové, na trase Poprad - Prešov - Košice zostane úzke hrdlo s vozovkou 7,5 metra medzi obrubníkmi," povedal.
"Keby sa v tomto roku vypísali všetky tendre na najťažšie úseky, rok 2010 sa dá stihnúť. Zo stavbárskeho hľadiska to možné je, chýba však príprava a zabezpečené financovanie," konštatuje technický riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský, ktorého firma stavia drvivú väčšinu diaľnic. Odhaduje, že pri súčasnom spôsobe prípravy stavieb sa diaľnica z Bratislavy do Košíc dokončí najskôr v roku 2015.
Na dopravu nám Európska únia v rokoch 2007 až 2013 prispeje v prepočte 129 miliardami korún. Je to najviac z celého balíka zhruba 410 miliárd, ktoré nám priznala komisia.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:13