StoryEditor

Exekúcie hrozia najmä v regiónoch

28.11.2005, 23:00
Čím vyššie dlhy, tým môže byť väčšia pravdepodobnosť, že príde exekútor. Práve s tým môžu mať od januára najväčší problém nemocnice, ktoré patria pod samosprávne kraje. Od roku 2003 do polovice tohto roka sa ich celkové záväzky vyšplhali na takmer štyri miliardy korún.
Čím vyššie dlhy, tým môže byť väčšia pravdepodobnosť, že príde exekútor. Práve s tým môžu mať od januára najväčší problém nemocnice, ktoré patria pod samosprávne kraje. Od roku 2003 do polovice tohto roka sa ich záväzky vyšplhali na viac než štyri miliardy korún. O polovicu menej dlhujú nemocnice v pôsobnosti rezortu zdravotníctva. Lepšiu východiskovú pozíciu majú vojenské zdravotnícke zariadenia: nielenže majú najnižšie dlhy (pri šiestich zariadeniach to predstavuje 400 miliónov), ale v rámci avizovaného prechodu na štátne akciovky ich ministerstvo obrany mieni oddlžiť príspevkami.
Najväčším veriteľom nemocníc je Sociálna poisťovňa - poisťovňa však s exekúciami nepočíta, pretože tieto dlhy vyrovná štátna akciovka Veriteľ. "Do konca tohto roka by sme tak mali získať 2,3 miliardy," odhaduje predseda rady riaditeľov poisťovne František Halmeš. Pôvodne chcel vládny kabinet poskytnúť poisťovni na oddlženie 1,7 miliardy, obratom mala poisťovňa odpustiť dlh zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. Dnes sa už plánuje, že rovnakým spôsobom pomôžu aj regionálnym nemocniciam.
Napriek tomu nemocnice očakávajú návrhy na exekúcie od poisťovne aj daňových úradov. "V nemocnici v Lučenci už máme exekúciu z poisťovne kvôli 174-miliónovému dlhu," poznamenal pre HN Richard Rišňovský z banskobystrického VÚC. Dôvod? Podľa Rišňovského tlačí štát na inštitúcie, ktoré narábajú s verejnými financiami, aby dlhy vymáhali efektívnejšie.
Skôr dohoda ako exekútor
Druhým najväčším veriteľom nemocníc sú dodávatelia liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu. Iba regionálne nemocnice im dlhujú 600 miliónov Sk. Dodávatelia upozorňujú zároveň na prípady, keď po transformácii jednej nemocnice vzniknú dva subjekty: jeden nový a "čistý", druhý starý s pôvodnými záväzkami. "K exekúciám by sme mohli pristúpiť, keby sme dali pohľadávku na súd a vyhrali ho. Je to však časovo náročné. Navyše, na rozdiel od iných, chceme dodávateľom nemocníc zostať, preto uprednostňujeme formu dohody," vysvetľuje Sína Niku, generálny riaditeľ najväčšej distribútorskej firmy liekov Phoenix. Ako doplnil, dodávatelia potravín, upratovacích alebo stavebných služieb si ľahko neplatiča vyškrtnú zo svojho zoznamu a pohľadávku budú chcieť uspokojiť za akúkoľvek cenu. Pri liekoch je situácia trochu iná. "V krajnom prípade to môže skončiť na súde," pripustil Niku.
Problém pre ministerstvo
Zo všetkých zariadení, ktoré patria pod ministerstvo zdravotníctva, päť nevykazuje žiadne dlhy. Ide o tri srdcovo-cievne ústavy, Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny a Východoslovenský onkologický ústav. Ďalším šiestim "ministerským" nemocniciam sa podarilo dlh znížiť (najmä vo Fakultnej nemocnici v Bratislave a nemocnici v Nových Zámkoch). Naopak, zadlženie narástlo v desiatich nemocniciach, pričom najväčší problém so záväzkami majú fakultné nemocnice v Bratislave, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.
Likvidácia na obzore
VÚC sú zriaďovateľmi 28 nemocníc a 26 polikliník. Podľa ich analýzy majú najvyššie dlhy nemocnice v Trnavskom, Košickom a Žilinskom kraji. Najhoršie hospodárske výsledky zase dosiahli nemocnice v Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Problémov sa teda nezbavili ani po oddlžení zo strany Veriteľa, pričom vymáhanie dlhov prostredníctvom exekúcií by mohlo v konečnom dôsledku znamenať aj likvidáciu niektorých nemocníc a polikliník. "Znamenali by pre ne stratu majetku, ohrozili by prevádzku týchto zariadení a následne i dostupnosť a kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Exekúcie preto nie sú riešením. Chceme do konca roka vedieť, či štát je, a ako, ochotný riešiť túto nepriaznivú situáciu, aby sme mohli rokovať s veriteľmi," skonštatoval Rišňovský. Aj preto sa chcú v krátkom čase obrátiť na členov parlamentného zdravotníckeho výboru.

Nemocnice v pôsobnosti vyšších územných celkov k 30. 6. 2005 (v tis. Sk)

Kraj

Dlhy

Hospodársky výsledok

Trnavský 1 031 683 -54 300
Trenčiansky 380 991 -42 652
Nitriansky 598 516 -158 845
Žilinský 693 163 -66 223
Banskobystrický 673 884 -108 037
Prešovský 181 049 -49 235
Košický 930 718 -67 191
Zdroj: VÚC
01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor o novelu zákonníka práce 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko -- tá "stará" Európa 03 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Majského škola podnikania
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:29