StoryEditor

Ekonomika rastie ako nikdy

15.11.2006, 23:00
Slovenská ekonomika rástla v treťom kvartáli 2006 najrýchlejšie vo svojej histórii. Hrubý domáci produkt medziročne stúpol o 9,8 percenta, čo nik nečakal.

Slovenská ekonomika rástla v treťom kvartáli tohto roka najrýchlejšie vo svojej histórii. Hrubý domáci produkt medziročne stúpol o 9,8 percenta, čo nik nečakal. Slovensko by sa tak podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu s najväčšou pravdepodobnosťou malo zaradiť nielen na čelo stredoeurópskeho regiónu, ale aj medzi tri najrýchlejšie rastúce ekonomiky v EÚ. Slovenské hospodárstvo totiž začalo stúpať na päty aj tradičným favoritom - pobaltským krajinám, pričom už teraz predbehlo Litvu. Prvenstvo nám môže vziať len Lotyšsko či Estónsko.

Dobrý vývoj ekonomiky by sa mal preniesť aj do rastu životnej úrovne. Podľa odhadu Štatistického úradu si v treťom štvrťroku našlo prácu o dva a pol percenta Slovákov viac ako pred rokom. Mzdy by mali podľa prognózy ministerstva financií v budúcom roku vzrásť o viac ako sedem percent. Vzhľadom na infláciu si však budeme môcť z takto zvýšeného platu kúpiť len takmer o štyri percentá viac tovarov a služieb.

Aj keď štatistici zatiaľ nezverejnili, čo za najvyšším rastom v histórii stálo, jeho najväčším ťahúňom by mal byť najmä export nových výrobcov. Keďže ekonómovia očakávali rast zhruba o dve percentá nižší, po zverejnení údajov upravovali aj svoje očakávania napredovania ekonomiky do budúcnosti. Podľa nich by tento rok mal HDP rásť najmenej 7,5-percentným tempom. "Už aj to je konzervatívny odhad," tvrdí analytik Tatra banky Robert Prega.
Väčšina revidovaných odhadov sa tak skôr približuje k ôsmim percentám. "Za vysokým rastom ekonomiky bol najmä čistý export a zásoby a na strane ponuky to bol najmä automobilový priemysel, ktorý sa prejavuje viac ako sme čakali," vysvetľuje si analytik UniBanky Viliam Pätoprstý.
Podobne čísla pochopili aj finančné trhy, kurz koruny reagoval posilnením až na novú historickú hodnotu 35,690 koruny za euro. "Počas dňa mu pomohli zahraničné banky pôsobiace na Slovensku, ktoré nakupovali koruny a predávali eurá," povedal díler ČSOB Richard Brza. Silné posilňovanie koruny je podľa neho taktiež prekvapivé, avšak dobré výsledky ekonomiky tento vývoj podporili.

Dilema pre NBS
Rekordne rýchly rast ekonomiky však môže centrálnej banke zamotať hlavu v otázke nastavenia úrokových sadzieb. "Aj keď sa očakáva pokles miery inflácie, práve pre rýchly rast ekonomiky by mohla centrálna banka zvýšiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov," odhaduje Brza. Okrem tlaku na infláciu však pri silnom raste ekonomiky vzniká aj ďalšie riziko pri plnení maastrichtských kritérií - kurzové. "Ak by takáto silná dynamika rastu pokračovala, tak môže ohroziť aj spodnú kurzovú hranicu koruny v systéme výmenných kurzov ERM II," tvrdí Pätoprstý.
Na to, aby Slovensko mohlo prijať euro, musí sa totiž pohybovať dva roky v ERM II v rozpätí od 32,6868 SKK/EUR do 44,2233 SKK/EUR. Ak by sa centrálna banka obávala rýchleho posilňovania kurzu, sadzby by zrejme nezvyšovala. Jej guvernér Ivan Šramko však považuje rast ekonomiky za zdravý, aj keď pripúšťa, že bol prekvapivý. "Rast je zdravý, dôležité je, že zo strany spotreby stúpa predovšetkým zahraničný dopyt, nie domáci," povedal guvernér.
Nezaprel však, že centrálna banka bude musieť prepracovať svoje analýzy. Ak sa však po zverejnení štruktúry HDP potvrdí, že za rastom stál najmä export, tak by sa podľa analytika ING Bank Jána Tótha nemusela NBS znepokojovať. "Pri takom vysokom raste je síce prirodzené, že sa ekonomika môže prehrievať, ale zatiaľ by to nebolo výrazné," tvrdí. Rast podporený exportom podľa Tótha totiž naznačuje, že sa na Slovensku vytvárajú nové výrobné kapacity a aj priestor na ďalšie zhodnocovanie slovenskej meny. "Vidieť to najmä na vývozcoch, ktorí prichádzajú na Slovensko a nemajú problém s kurzom," tvrdí Tóth.

Česi za ekonomikou vidia reformy
Pozitívne ohlasy na výrazný rast slovenskej ekonomiky v treťom kvartáli prišli aj od našich západných susedov, ktorí označujú Slovákov za nových ekonomických tigrov vo svetovej ekonomike. Navyše, keďže je Slovensko pre Čechov druhým najvýznamnejším obchodným partnerom, považujú Česi slovenský úspech za dobrú správu i pre českú ekonomiku. Český HDP by sa mal v treťom štvrťroku medziročne zvýšiť podľa odhadov o šesť percent. "Výsledok o raste slovenskej ekonomiky je bleskom z čistého neba. Slovensko svojím tempom rastu vybočilo zo všetkých doterajších stredoeurópskych skúseností," povedal pre agentúru ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Ak bude takýto rast pokračovať, môže podľa českých analytikov potvrdiť úspešnosť ekonomických reforiem na Slovensku. "Tie budú v budúcnosti ešte v mnohých krajinách kopírované," myslí si hlavný ekonóm českej finančnej skupiny Next Finance Vladimír Pikora. Podľa Márie Fehérovej z Českej sporiteľne, by si Slovensko mohlo udržať prvé miesto v regióne najbližšie dva roky, keď rast podporí zintenzívnenie nových výrob.

Ako sa nám darí
– Ekonomika vzrástla o rekordných 9,8 %
– Patríme k najrýchlejšie rastúcim krajinám EÚ
– Zamestnanosť rastie 2,5-percentným tempom
– Koruna dosiahla nový rekord 35,690 SKK/EUR
– NBS tentoraz označila rast ekonomiky za zdravý

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bude spor s USA o parmezán? 03 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klesá dôveryhodnosť 04 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irak pripravuje obnovu ťažby ropy
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:35