StoryEditor

Najlacnejšia kampaň? Útoky na vládu

26.02.2006, 23:00
Opozícia nedopraje vláde pred voľbami pokoj. Po pokuse o odvolanie ministra kultúry Františka Tótha môžu prísť na rad ďalší ministri. Je to najlacnejší spôsob kampane, hovorí politológ Peter Horváth.

Opozícia nedopraje vláde pred voľbami pokoj. Po pokuse o odvolanie ministra kultúry Františka Tótha môžu prísť na rad ďalší ministri. Je to najlacnejší spôsob kampane, hovorí politológ Peter Horváth. "Strana, ktorá návrh podala, sa môže bezplatne odprezentovať pred občanmi bez toho, že by opustila sálu parlamentu."

"Údržba" voličov
Pripravenosť hlási opozičný Smer. Jeho šéf Robert Fico naznačil, že ďalším môže byť predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Dôvod? Osoba ministra financií Ivana Mikloša a údajné podozrenie zo snahy odpustiť niekoľkomiliardovú pokutu spoločnosti Slovnaft. Fico dáva Dzurindovi ešte jednu šancu - vyzval ho, aby Mikloša odvolal. Keďže to premiér neurobí, sociálni demokrati budú žiadať hlavu samotného Dzurindu. Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž pripustil aj iný variant - "na zoznam" sa môže dostať aj samotný minister Mikloš.
Politológ Grigorij Mesežnikov prízvukuje, že najmä pre Smer je udržiavanie konfliktu s SDKÚ politicky výhodné. "Je to jedna z ciest, ako mobilizovať voličov." Podľa politológa môže aj takto zakrývať nedostatok programových alternatív.

Dzurinda už nepadne
Napriek tomu, že ĽS-HZSD sa odvolávaniu ministrov nebráni, na vyslovenie nedôvery premiérovi to nevyzerá. "Musela by existovať dohoda, čo by po páde vlády nasledovalo," hovorí podpredseda Milan Urbáni. Menej razantný prístup ľudovcov nemusí podľa Horvátha voličom tejto strany prekážať. "Všetci sú oboznámení s termínom predčasných volieb a pád vlády niekoľko mesiacov pred nimi by už nemal prakticky žiadny zmysel." Zdržanliví sú aj kresťanskí demokrati. "Dzurindovu hlavu by sme žiadali len v prípade, ak by vážne porušil dohody, napríklad o zastavení privatizácie," hovorí šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik. Ako doplnil, pri akomkoľvek návrhu na odvolanie člena vlády s ich hlasmi nemôže už v tomto volebnom období nikto počítať.

Hlavné konflikty medzi koalíciou a opozíciou
- časté návrhy na odvolávanie ministrov (Smer)
- návrh na odvolanie premiéra (Smer)
- obvinenia z kupovania poslancov (Smer, ĽS-HZDS)
- obvinenia z práce v prospech finančných skupín (Smer, Slobodné fórum)
- obvinenia z nevýhodnej privatizácie (Smer, KSS)
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. apríl 2024 21:48