StoryEditor

Fico atakoval Počiatkovu reformu daní

Premiér Robert Fico včera prevalcoval reformu daní, ktorú plánoval minister financií Ján Počiatek. Tešiť sa z toho môžu tí, čo si sporia na dôchodok v treťom pilieri, či majú uzavretú životnú poistku.

Premiér Robert Fico včera prevalcoval reformu daní, ktorú plánoval minister financií Ján Počiatek. Tešiť sa z toho môžu tí, čo si sporia na dôchodok v treťom pilieri, či majú uzavretú životnú poistku. Naďalej si budú môcť odpočítať 12-tisíc korún z daňového základu tak, ako už avizovali Hospodárske noviny.

V znamení kompromisov
Na včerajšom rokovaní vlády sa ukázalo, že zabral aj silný lobing živnostníkov: Remeselníkom ostáva možnosť odpočítať si zo zisku 60-percentné paušálne výdavky. Ani neziskové organizácie neprídu o celých 700 miliónov korún, ako sa pôvodne počítalo. Firmy im totiž budú môcť zo svojich daní poslať pol percenta, čo je ročne asi štvrť miliardy korún.
Štátna kasa tak v budúcom roku príde asi o miliardu korún a v roku 2008 približne už o tri miliardy. Peniaze navyše malo priniesť práve zrušenie týchto výnimiek, pričom mali vykryť aj výpadok vyše dva a pol miliardy korún v rozpočte kvôli zníženej 10-percentnej sadzbe DPH na lieky.

Polmilionárska daň
Či sa výpadok aspoň čiastočne podarí znížiť takzvanou milionárskou daňou je zatiaľ otázne, pretože presné prepočty zatiaľ neexistujú. Premiér však presadil, že postupné znižovanie nezdaniteľného minima (na budúci rok 7 967 korún mesačne) sa dotkne už ľudí s hrubým príjmom 47 600 korún, a nie nad 56-tisíc, ako sa pôvodne avizovalo. "Razantný útok na odpočítateľné položky" sa tak bude týkať už ľudí zarábajúcich pol milióna korún ročne.
Milionárska daň však podľa Fica neznamená, že musí niekto zarobiť milión korún: "Je to výraz, ktorý naznačuje, že niekto zarába nadštandardne. A plat nad 45-tisíc korún je na Slovensku nadštandardný." Premiér zdôraznil, že "informácie, že poslanci z toho majú byť vyčlenení, neboli pravdivé".

Balík daňových zmien
- milionárska daň od príjmu 47 600 korún mesačne
- zníženie možnosti darovania dvoch percent z firemných daní na pol percenta
- fyzické osoby budú môcť dve percentá z dane darovať iba vtedy, ak to bude viac ako 250 korún.
- DPH na lieky a zdravotné pomôcky klesne na desať percent

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: To je výrok... 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:43