StoryEditor

Šramko bude na ceny prísny

23.10.2006, 00:00
Guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko nevylúčil ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. "Stále ešte máme pocit, že menovú politiku treba sprísňovať, aby sme pozitívne ovplyvňovali vývoj cien," povedal guvernér v piatok na diskusnom fóre HNClubu -- klubu Hospodárskych novín.

Guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko nevylúčil ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. "Stále ešte máme pocit, že menovú politiku treba sprísňovať, aby sme pozitívne ovplyvňovali vývoj cien," povedal guvernér v piatok na diskusnom fóre HNClubu -- klubu Hospodárskych novín. Centrálna banka zvyšovala od januára tohto roka úrokové sadzby už štyrikrát.
Slovensko by podľa Šramka na jar 2008 mohlo dosiahnuť priemernú ročnú infláciu 2,5 percenta, čo by na splnenie inflačného kritéria na prijatie eura stačilo. Potrebná sa totiž teraz odhaduje na 2,8 percenta. Inflácia však stále zostáva najväčším rizikom, ktoré môže ohroziť zavedenie eura v roku 2009, ako sa zaviazala vláda.
NBS očakáva koncoročnú infláciu 3,9 percenta. "Je veľmi dôležité, aby sme menovú politiku orientovali tak, aby inflácia začala klesať," povedal Šramko.
Dôležitú úlohu na ceste k euru podľa guvernéra zohráva aj vláda a verejný rozpočet. "Schválený rozpočet je dobrý, ako sme však už komentovali z hľadiska menových cieľov -- je málo ambiciózny a málo reštriktívny na to, aby dokázal znížiť infláciu," tvrdí Šramko.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:26