StoryEditor

Fico našiel cestu k firmám

Trvalo to mesiace. Návrh novely Zákonníka práce má na dnešné rokovanie vlády prísť v podobe, ktorá síce nevyriešila všetky nezhody, no našla kompromis v najzásadnejších bodoch.

Trvalo to mesiace. Návrh novely Zákonníka práce má na dnešné rokovanie vlády prísť v podobe, ktorá síce nevyriešila všetky nezhody, no našla kompromis v najzásadnejších bodoch.
"Môžem konštatovať, že rokovanie sa viedlo v konštruktívnom duchu," vyhlásil včera veľkopodnikateľ Slavomír Hatina poverený vedením rokovaní za zamestnávateľov.
Bez Slotu
Zamestnávatelia, odbory a vláda sa včera napríklad dohodli na definícii závislej práce. Tá určí, kto bude vo firmách môcť pracovať ako živnostník, a kto nie. Vláda chcela prácu živnostníkov v spoločnostiach obmedziť úplne, no neskôr ustúpila zamestnávateľom.
"Nie je absolútne žiadny problém, pokiaľ ide o živnostníkov. Dohodli sme sa, že v novele bude presná formulácia závislej práce, čo vylúči v praxi také prípady, aby napríklad predavačka v Tescu bola živnostníčka," vyhlásil po včerajších rokovaniach premiér Robert Fico.
Sociálni partneri vyriešili aj dilemu, či môžu odbory určiť normy práce, teda koľko sa má vyrobiť a za aký čas. Pôvodne mali mať odbory v určovaní produktivity rozhodujúce slovo, no odvčerajška má takéto spory riešiť inšpektorát práce.
Zvyšné otvorené otázky, napríklad vyššia ochrana zamestnanca pri výpovedi z organizačných dôvodov, teraz musí uzavrieť vláda a parlament. Ešte predtým sa k Zákonníku včera večer stretla Koaličná rada, na ktorú však neprišiel líder SNS Ján Slota.
Odbory ustúpili
Ak ste zamestnávateľ a pýtate sa, či budete musieť platiť svojich odborárov, odpoveď predbežne znie: nie. Odbory v tejto požiadavke ustúpili, no podľa premiéra sa "naformulovali určité princípy krátkodobého uvoľňovania odborárov pre potreby vykonávania ich funkcie".
Odbory ešte včera chceli, aby sa dvojmesačné odstupné pri zrušení pracovného miesta zvýšilo na tri mesiace. Pri zamestnancovi v pracovnom pomere viac ako päť rokov to už mali byť štyri mesiace.
Zároveň by sa mala výpovedná lehota skrátiť z dvoch mesiacov na päť dní, čo by znamenalo, že odstupné by odchádzajúci zamestnanec mal dostať aj za obdobie, v ktorom už by vo firme nebol. Podľa vyjednávača Republikovej únie zamestnávateľov Rastislava Machunku to nie je kompromisný návrh, pretože sa zvyšuje čas, "kedy platíme zamestnanca za nič", povedal.

Podnikatelia nesúhlasia ani s požiadavkou platenia platu odborového funkcionára. Aj tu prišli odbory s úpravou návrhu. Doterajších 250 členov odborov, na ktorých sa mal platiť jeden funkcionár odborovej organizácie, nahradili 50-timi. Mesačný plat sa však nahradil 16-timi hodinami, teda dvoma pracovnými dňami do mesiaca. Vyjednávač zamestnávateľov hovorí, že sa týka oveľa viac podnikov ako podľa predchádzajúceho návrhu. Podniky s viac ako 250 členmi odborov podľa neho aj tak platia odborového funkcionára podľa kolektívnej zmluvy už teraz.

01 - Modified: 2003-05-12 10:36:45 - Feat.: 0 - Title: Test: Mercedes-Benz C 320 4-matic 02 - Modified: 2003-05-12 10:38:29 - Feat.: 0 - Title: Carterov "zlatý gól" rozhodol o triumfe Kanady 03 - Modified: 2003-05-12 10:39:42 - Feat.: 0 - Title: Slováci o rok "v skupine smrti" 04 - Modified: 2003-05-12 10:40:51 - Feat.: 0 - Title: Semafor 05 - Modified: 2003-05-12 10:42:38 - Feat.: 0 - Title: Keď bronz je viac ako striebro...
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:55