StoryEditor

Bratislavské letisko privítalo miliónteho cestujúceho v tomto roku

28.09.2005, 12:09
Zvýšený počet cestujúcich v špičkových hodinách podľa Kajana presahuje súčasnú kapacitu letiska. "Sú potrebné miliardové investície do infraštruktúry. Musí sa vybudovať nový terminál, parkovací dom, renovovať príletové a odletové haly."

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a. s., (BTS) dnes vybavilo miliónteho cestujúceho v tomto roku. Stala sa ním Košičanka Tatiana Chomová, ktorá do Bratislavy priletela pravidelnou linkou spoločnosti SkyEurope Airlines z Košíc. Jubilejného miliónteho cestujúceho priamo na letiskovej ploche privítal predseda Predstavenstva BTS Milan Kajan a šéf spoločnosti SkyEurope Christian Mandl. "Ráno cestou na letisko som dostala defekt a takmer ma nezobrali na lietadlo. Takže po dnešku začnem asi veriť na osud. Som dosť v šoku, potrebujem to stráviť," reagovala Chomová bezprostredne po vystúpení z lietadla. Dodala, že služby leteckých spoločností využíva v priemere raz za týždeň a najčastejšie lieta na trase Košice-Bratislava.
Okrem slávnostného privítania čakalo milióntu pasažierku na letisku niekoľko hodnotných darov. Získala poukaz na zájazd v hodnote 25 000 Sk, voľnú ročnú letenku na linky spoločnosti SkyEurope a bezplatný ročný vstup do biznis salónika v odletovej hale bratislavského letiska.
Ako pre novinárov uviedol Kajan, BTS do konca tohto roka plánuje vybaviť zhruba 1,3 milióna cestujúcich, čo predstavuje 40-% medziročný nárast. "Predpoklad na rok 2006 je viac ako 2 milióny cestujúcich," pripomenul Kajan. Dodal, že takýto nárast prepravených pasažierov BTS očakáva aj vzhľadom na dohody s novými leteckými spoločnosťami. O pravidelnú prepravu na bratislavskom letisku majú podľa jeho slov záujem nórska a fínska spoločnosť, kanadské aerolínie by radi prevádzkovali chartrové lety. Okrem nich sa do Bratislavy chystajú aj ďalšie spoločnosti, ktoré sa zaoberajú cargo prepravou. Nové destinácie z Bratislavy chce v budúcom roku uviesť do prevádzky írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair, rovnaké plány má aj SkyEurope.
Zvýšený počet cestujúcich v špičkových hodinách podľa Kajana presahuje súčasnú kapacitu letiska. "Sú potrebné miliardové investície do infraštruktúry. Musí sa vybudovať nový terminál, parkovací dom, renovovať príletové a odletové haly," konkretizoval. Tieto problémy by mala vyriešiť štartujúca privatizácia BTS. "Na nových investorov sa budú klásť investičné nároky. Bude to súčasťou privatizačných projektov, ktoré majú predložiť do 15. novembra tohto roka," spresnil Kajan.
Služby bratislavského letiska, ktoré sa rozprestiera na ploche 477 hektárov, v súčasnosti využíva zhruba 15 leteckých spoločností na pravidelné lety, s chartrovými je ich takmer 70. Zhruba 95 % prepravených cestujúcich pripadá na medzinárodnú prepravu, zvyšných 5 % sa delí medzi vnútroštátnu a ostatnú prepravu. Najväčší podiel na počte prepravených cestujúcich majú letecké spoločnosti SkyEurope, Slovak Airlines a britský easyJet.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 11:31