StoryEditor

Daňováci sa tešia na marec

S blížiacim sa 31. marcom, termínom na podanie daňového priznania prichádzajú aj daňové kontroly. Kontrolóri ich ročne urobia viac ako 30-tisíc a len za rok 2005 našli daňové prehrešky za takmer 7,9 miliardy.
V článku je graf

S blížiacim sa 31. marcom, termínom na podanie daňového priznania prichádzajú aj daňové kontroly. Kontrolóri ich ročne urobia viac ako 30-tisíc a len za rok 2005 našli daňové prehrešky za takmer 7,9 miliardy.
Kedy ste zaujímaví
Ako sa však návšteve z daňového riaditeľstva vyhnúť? Keďže jeden kontrolór ročne v priemere stihne len dvadsať kontrol, nedokážu daniari preveriť všetkých. Inšpektorov však automaticky zaujme, ak sa podnikateľ v porovnaní s predchádzajúcim rokom výrazne prepadol zo zisku do straty. O to viac, ak mal predtým zisky viac rokov za sebou. Takýmito špekuláciami so zvýšením nákladov a znižovaním zisku sa podnikatelia chcú vyhnúť dani. Rizikoví sú najmä živnostníci - podľa Ivana Nátana z Daňového riaditeľstva sa vlani preverilo viac fyzických, než právnických osôb. "Výber, koho skontrolovať nikdy nie je svojvôľou jedného človeka," dodáva s tým, že najväčšiu šancu na kontrolu majú tí, ktorí majú opakované nedoplatky, alebo podávajú neskoro daňové priznania. Podozríví su aj podnikatelia, ktorí ich dajú dodatočne a potom menia základ dane.
Podľa viacerých audítorov sú daňové kontroly najzriedkavejšie v Bratislave. Okrem toho si firma môže "vydýchnuť," ak už kontrolór uňho bol: Je nepísaným zvykom (no nie pravidlom), že sa neobjaví ďalšie štyri roky. Na druhej strane, krátenie dane často udávajú samotní zamestnanci firiem.
Nedoplatok ich motivuje
Kontroly nemusia vždy byť len preventívne. Daňoví kotrolóri sú často odmeňovaní aj podľa dorúbenia skrátenej dane. Okrem toho úrady musia splniť plány, podobne ako musia vybrať plánovaný objem pokút napríklad policajti.
Na jedného kontrolóra pritom podľa štatistík daňového riaditeľstva pripadajú nezaplatené dane plus pokuta za viac ako 4,5 milióna korún.
Obchodníci, vydajte bločky
Daňoví kontrolóri často ako "inšpiráciu" používajú rôzne registre. Najmä osoby, ktorým chýba daňová disciplína často hľadajú v obchodnom registri. "Snažíme sa zmapovať celú ich činnosť a zvažujeme riziko, ktoré z nej vyplýva," vysvetľuje Ivan Natán.
Hoci minulý rok ešte nie je uzavretý oficiálnou štatistikou, podľa Natána vlani daniari v 31-tisíc kontrolách skontrolovali ako firmy s obratom 100 miliárd korún, tak malých živnostníkov so 100-tisícovým obratom. "Stáva sa, že si fyzická osoba prizná ročné príjmy 300-tisíc korún, zatiaľ čo nám prídu nahlášky za dvojnásobok. Je potom evidentné, že tam niečo nie je v poriadku."
Občania sa na úrad často obracajú aj s tým, že im obchodníci nevydali bločky z registračných pokladníc. Ak sa zistí, že neblokujú, sú hneď zaraení medzi kandidátov na kontrolu. Nepoctivých predavavčov to len vlani stálo 28 miliónov korún.
Pozor na partnerov
Natán daňovníkom-špekulantom neodporúča ani vystavovať fiktívne doklady, alebo ich neprikladať vôbec, alebo nevenovať dosť pozornosti účtovnej závierke. Na záver radí - splniť si daňové povinnosti riadne a včas a preveriť si, či sú vaši obchodní partneri seriózni.
Viac o daňovej povinnosti sa dočítate každý týždeň v stredajšej prílohe HN, Poradca.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:29