StoryEditor

Črtá sa nová éra medzi opozičnými stranami

13.10.2006, 15:00
Autor:
SITASITA
Pre opozíciu sa podľa predsedu SMK Bélu Bugára začína nová éra, a to éra opozičnej spolupráce. Predsedovia opozičných strán SDKÚ-DS, SMK a KDH sa dnes prvýkrát spoločne stretli po júnových parlamentných voľbách v centrále SDKÚ-DS.

Pre opozíciu sa podľa predsedu SMK Bélu Bugára začína nová éra, a to éra opozičnej spolupráce. Predsedovia opozičných strán SDKÚ-DS, SMK a KDH sa dnes prvýkrát spoločne stretli po júnových parlamentných voľbách v centrále SDKÚ-DS, ktorá stretnutie organizovala. "Chceme naznačiť, že sa ničoho nebojíme, ani piatka trinásteho," uviedol Bugár po skončení rokovania na tlačovej besede v súvislosti s tým, že opoziční lídri rokovali práve v tento magický dátum. Lídri opozície sa dohodli, že sa budú stretávať pravidelne, a to pred každou schôdzou Národnej rady SR.
Podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského stále pretrvávajú rôzne názory medzi stranami na niektoré okruhy otázok. "Stretnutie neznamená zhodu vo všetkých otázkach, ale dnes sme v inej pozícii ako v minulosti, sme v opozícii," vyhlásil Hrušovský.
Opoziční lídri hodnotili na spoločnom rokovaní prvých sto dní vlády. Podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu všetci traja predsedovia sa zhodli v kritickom pohľade na činnosť kabinetu v prvých dňoch. Ako uviedol, opoziční predsedovia sa zhodli v tom, že vláda deformuje reformy, predstiera riešenie niektorých problémov. Konštatovali tiež, že sa citeľne zhoršilo zahranično-politické postavenie Slovenska. "Pozorujeme diktátorské až boľševické zásahy vlády. Hľadá vnútorného nepriateľa a vytvára deliace čiary," vyhlásil šéf SDKÚ-DS. Béla Bugár ho doplnil s tým, že v súčasnosti Fico obviňuje eurosocialistov, bojuje proti monopolom a tiež SMK. Podľa Bugára sú v súčasnosti tieto skupiny jeho nepriateľom.
Opoziční lídri sa dohodli, že 16. novembra na Námestí SNP v Bratislave zorganizujú spomienkovú slávnosť pred výročím Nežnej revolúcie, ktorá bola 17. novembra 1989. Dohodli sa tiež na spoločných konzultáciách o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2007, vymenili si tiež názory na kandidátov na posty ústavných sudcov, ale aj predsedu Ústavu pamäti národa. Podľa Dzurindu pri kandidátoch na ústavných sudcov sa črtá možná dohoda opozičných strán.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:25