StoryEditor

Všetky lieky zlacnieť nemusia

07.12.2006, 23:00
Hoci parlament rozhodol, že od budúceho roka DPH klesne na lieky z 19 na 10 percent, nemusí to automaticky znamenať všeobecné zlacnenie.

Hoci parlament rozhodol, že od budúceho roka DPH klesne na lieky z 19 na 10 percent, nemusí to automaticky znamenať všeobecné zlacnenie.
Platí to najmä pre väčšinu voľnopredajných liekov, napríklad analgetík či vitamínov, ktorých ceny nie sú regulované. Ceny týchto liečiv si tvoria samotné lekárne a platí len zásada, že musia byť primerané podmienkam na trhu. Preto nie je vylúčené, že nižšia daň pri týchto liekoch len zvýši zisky lekární.
Naopak, zlacnejú lieky na lekársky predpis, pretože ich cenu neurčujú lekárne, ale je regulovaná. Najmä pacienti s nižšími príjmami sa preto môžu tešiť na nižšie doplatky za svoje lieky, ktoré by mohli zlacnieť zhruba o 7,5 percenta. "Predpokladáme určité zníženie konečnej ceny liekov pre pacientov, avšak nie markantné. Až budúcnosť ukáže, či sa zníženie DPH premietne aj do praxe -- a v akom meradle," tvrdí Adrián Vodilka, výkonný riaditeľ spoločnosti Mirakl, ktorá na Slovensku prevádzkuje 20 lekární. Kvôli nižším cenám lekárnici zvýšený dopyt po liekoch neočakávajú, pretože na dopyt namiesto sortimentu vplýva zdravie ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:00