StoryEditor

Premiér ustúpil Mečiarovi, Tóth dopredával

27.02.2006, 23:00
Vláda už môže robiť len to, čo jej dovolí opozícia. Včera sa o tom presvedčil minister kultúry František Tóth, ktorý bude musieť zastaviť plánovaný predaj budov a pozemkov vo vlastníctve svojho rezortu.

Vláda už môže robiť len to, čo jej dovolí opozícia. Včera sa o tom presvedčil minister kultúry František Tóth, ktorý bude musieť zastaviť plánovaný predaj budov a pozemkov vo vlastníctve svojho rezortu. Výnos z predajov mal financovať dostavbu novej budovy SND. Ešte v piatok šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar počas schôdze parlamentu premiérovi odkázal, že ak bude predaj budov pokračovať, jeho strana podá návrh na odvolanie celej vlády. Včera predseda vlády Mikuláš Dzurinda vyzval šéfa rezortu kultúry, aby s predajom nepokračoval - v opačnom prípade hrozil jeho odvolaním z funkcie ministra.
Premiér o svojom zámere informoval aj prezidenta Ivana Gašparoviča. Dzurinda na prípade ministra kultúry zopakoval, že platí sľub, podľa ktorého už vláda nebude privatizovať.

Mečiar v pozadí?
Minister s Dzurindom nesúhlasí - predaj nehnuteľností sa neriadi zákonom o privatizácii, ale zákonom o narábaní s majetkom štátu. "Som preto prekvapený z postupu premiéra, ktorý zo dňa na deň mení stanovisko a podlieha tlaku opozície." Podobný názor má aj politológ Pavol Marchevský. Podľa neho sa Dzurinda obáva pádu vlády. "Preňho je politicky výhodnejšie ísť do predvolebnej kampane z vládnej pozície."
Premiér akúkoľvek súvislosť s Mečiarovými vyhláseniami odmieta. "Toto so žiadnym lídrom opozície nemá nič spoločné." Koordináciu s SDKÚ poprel aj podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Potvrdil, že jeho strana bude na zastavení predaja štátneho majetku trvať. "Riadenie štátu nie je len o privatizácii." Práve ľudová strana zostávala doteraz ako jediná spomedzi opozície zdržanlivá k útokom Smeru na premiéra.
Ak sa chce Tóth vo svojej funkcii udržať, bude musieť rozhodnutie Dzurindu rešpektovať. Na najbližšie rokovanie vlády preto predloží uznesenie o zastavení predajov. Týmto krokom si chce kryť chrbát. Minister kultúry totiž tvrdí, že podľa analýzy svojho rezortu by bolo zastavenie rozbehnutého predaja nezákonné. "Nech teda na seba zoberie zodpovednosť vláda."

Minister Tóth a nehnuteľnosti
- Predaj budovy generálneho riaditeľstva SND. Štát získal 212 miliónov korún
- Predaj budovy na Záhradníckej ulici. "Doteraz sa v nej nič nerobilo, horko-ťažko sme ju predali za 25 miliónov, znalecký posudok bol za 15 miliónov," hovorí minister Tóth.
- Predaj jedného z pozemkov pri novostavbe SND. Uzávierka bola v polovici februára minulého roku. "Prihlásil sa jeden záujemca, obálku sme však ešte neotvorili," tvrdí Tóth.
- Neúspešný predaj Divadlo P. O. Hviezdoslava. Podľa Tótha sa nenašiel záujemca.

Ohrození ministri
Aj napriek tomu, že sa premiér napokon rozhodol návrh na odvolanie Tótha nepredložiť, ministrova pozícia je aj naďalej vratká. Dzurinda sa totiž vyhýba priamej odpovedi na otázku, či má Tóth jeho dôveru. Pozícia Tótha je navyše oslabená aj tým, že nemá žiadne politické krytie. Spolu s ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom síce zakladajú stranu Nádej, no tá stále nie je oficiálne zaregistrovaná. Na stranu Tótha sa včera postavil aj Malchárek. Podľa Marchevského by práve takýchto ministrov mohol premiér ľahšie obetovať. Ako doplnil, v podobnej situácii je aj minister zdravotníctva Rudolf Zajac.
Tóth sa už nemôže spoľahnúť ani na podporu poslaneckého klubu ANO pod vedením Ľubomíra Lintnera. Ten tvrdí, že minister kultúry s ním nič, na rozdiel od premiéra, nekonzultoval. "Je v pozícii ministra, ktorý sa rozhodol založiť politickú stranu, kde nie je ani jeden poslanec z nášho klubu."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:33