StoryEditor

Gruzínsko môže postaviť ruské vojenské základne mimo zákon

12.05.2005, 13:00
Autor:
TASRTASR
V prípade, že sa ruskí a gruzínski vyjednávači na rokovaniach nedohodnú, gruzínsky parlament nariadi vláde podniknúť také kroky, ktoré sa postarajú o stiahnutie oboch ruských vojenských základní z nášho územia do 1. januára 2006, oznámila dnes predsedníčka gruzínskeho parlamentu Nino Burdžanadzeová.

Gruzínski poslanci jednomyseľne schválili začiatkom roka rezolúciu a vyzvali vládu, aby požadovala od ruskej strany stiahnutie základní do roku 2006 - tri roky pred termínom, ktorý si stanovilo Rusko.
"V takomto prípade budú zodpovedné výkonné rezorty nútené podniknúť opatrenia, ktoré predpovedala parlamentná rezolúcia," vyhlásila Burdžanadzeová.
Givi Targamadze, predseda gruzínskeho parlamentného výboru pre obranu a národnú bezpečnosť, uviedol, že tým pádom budú základne postavené mimo zákon.
Vrátane iných opatrení ministerstvo zahraničných vecí zastaví vydávanie víz ruskému vojenskému personálu, ministerstvo financií a ministerstvo ekologickej ochrany zase dostanú inštrukcie vypracovať účet za spôsobené škody.
Dlhodobý spor ohľadne základní spôsobil medzi oboma krajinami napätie, ktoré sa prehĺbilo po nástupe prozápadnej vlády v Gruzínsku roku 2004.
Ruská strana nedávno oznámila, že na uzatvorenie základní potrebuje tri až štyri roky, dokonca celé desaťročie. Navyše požadovala kompenzáciu vo výške niekoľkých miliónov amerických dolárov alebo eur.
Ruský minister obrany Sergej Ivanov uplynulý týždeň oznámil, že výstavba kasární a infraštruktúry v Rusku, kde sa majú premiestniť vojaci a vojenský materiál z Gruzínska, potrvá do štyroch rokov.
Gruzínska ministerka zahraničných vecí Salomé Zurabišviliová argumentovala, že sťahovanie ruských základni nemôže trvať dlhšie ako do januára 2008 kvôli parlamentným a prezidentských voľbám v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:10