StoryEditor

Recept na obštrukcie: Svedkovia pod kontrolou

06.11.2005, 23:00
Štát posilňuje nástroje, ktorými môže zabrániť obštrukciám pri nekonečných súdnych procesoch. Podľa ministerstva spravodlivosti sú za súdne prieťahy zodpovední nielen sudcovia, ale aj samotní obžalovaní.
Štát posilňuje nástroje, ktorými môže zabrániť obštrukciám pri nekonečných súdnych procesoch. Podľa ministerstva spravodlivosti sú za súdne prieťahy zodpovední nielen sudcovia, ale aj samotní obžalovaní. "Vo väčšine prípadov totiž pomalé súdne konanie jednému z účastníkov vyhovuje, a tak využíva všetky možnosti na jeho spomalenie," signalizuje rezort vo svojej správe o stave súdnictva.
Bič na svedkov
Výmeny advokátov, vznášanie námietok voči sudcom, ale aj neprítomnosť svedkov na pojednávaniach sú najčastejšími obštrukciami. Radikálne by to mal zmeniť nový Trestný poriadok, ktorý umožní zaistiť svedka až na 72 hodín. "Takéto obmedzenie osobnej slobody eliminuje predlžovania súdneho konania. Dnes sa totiž často musí hlavné pojednávanie odročovať pre neprítomnosť svedkov," povedal pre HN zástupca riaditeľa Trestného odboru Generálnej prokuratúry SR Jozef Čentéš. Zbraňou proti obštrukciám by sa mala stať aj ďalšia novinka: pri najzávažnejších zločinoch budú musieť prokurátor a obhajca uviesť mená svedkov, ktorí budú vypočúvaní, ešte pred začiatkom pojednávania. "Nemali by sa tak už predkladať stále noví a noví svedkovia," dodáva Čentéš.
"Tieňový" súd
Komu vôbec vyhovujú obštrukcie? "Siahajú po nich zväčša tí, ktorým sa končí lehota vyšetrovacej väzby," vyhlásil pre HN predseda Špeciálneho súdu Igor Králik. Predlžovanie procesu im vyhovuje, keďže sa na slobodu snažia dostať ešte pred vynesením rozsudku. Práve tomu chce zabrániť Najvyšší súd SR v kauze Borža (údajný boss košického podsvetia) a spol., kde jednému zo spoluobžalovaných čoskoro vyprší maximálna päťročná väzba. V októbri sa hlavný aktér kauzy Dušan B. postaral o to, že súd začne rozhodovať o odvolaní až koncom novembra. Odmietol advokáta, ktorého mu pridelil štát. Najvyšší súd sa poistil, aby predišiel možným komplikáciám. V "zálohe" má troch náhradných obhajcov a pripravený je aj náhradný sudca, ak by niekto z obžalovaných vzniesol voči členom senátu námietku. "Takéto opatrenia nebývajú bežné," priznáva hovorkyňa súdu Eva Rupcová.

Ostro sledované väzby
V niektorých kauzách, ktoré rieši Špeciálny súd, vyprší v decembri a januári niekoľkým obžalovaným väzba:
Kyselinári - Žiadosť o predĺženie väzby obžalovaným je na Najvyššom súde. Pojednávanie v kauze sa začalo na Špeciálnom súde v októbri.
Devín banka - Žiadosť o predĺženie väzby obžalovaným je na Najvyššom súde. Pojednávanie v kauze sa začalo na Špeciálnom súde v septembri.
Majský a spol. - Majského spoluobžalovaným (Dávid Brtva a Patrik Pachinger) sa končí lehota väzby. Pojednávanie v kauze sa začne na Špeciálnom súde tento týždeň.
(Zdroj: Špeciálny súd)

Dlhší proces, nižší trest
Už v minulosti sa zmenilo rozhodovanie o námietkach zaujatosti, ktoré obžalovaní vznášajú voči sudcom. Zatiaľ čo predtým musel o opodstatnenosti námietky voči sudcovi rozhodnúť vyšší (nadriadený) súd, dnes o tom rozhoduje samotný senát, ktorého sa námietka týka. "Rozhoduje vlastne sám o sebe," poznamenal Králik. Podľa neho vlečúce sa súdne konanie vyhovuje páchateľom aj z iného dôvodu. Čím je totiž čas od spáchania skutku dlhší, tým miernejšie tresty súdy udeľujú. "Môžu ísť aj pod dolnú hranicu trestnej sadzby, ktorá hrozí za spáchaný skutok."
Spravodlivosť musí byť!
Rezort spravodlivosti upozorňuje, že nástroje, ktoré súdne procesy spomaľujú, účastníkom konania odobrať nemožno. "Nie je možné ani ich legislatívne obmedzenie, pretože nie je možné, aby sa v záujme práva na bezprieťahové súdne konanie potlačilo právo na spravodlivý súdny proces." Známy advokát Peter Vačok pripúšťa, že niektorí obžalovaní sa snažia z rôznych dôvodov o odročenie procesov. Podľa neho však súdy majú dostatok možností ako tzv. obštrukciám zabrániť - napríklad inštitút náhradného obhajcu. Vačok odmieta obvinenia, že obhajcovia obštrukciami predlžujú súdne procesy. Naopak, kritizuje štát, že nedokáže kauzy, v ktorých obvinení "sedia" vo väzbe, ukončiť v určených lehotách. Maximálna dĺžka väzby je pritom až päť rokov. "Keď štát nie je schopný ukončiť kauzu v takýchto lehotách, potom je to o jeho neschopnosti". Podľa neho väzba často nemá zaisťovací charakter (aby obvinený nemohol utiecť či ovplyvňovať svedkov - pozn. red.), ale priamo sankčný.

Obštrukcie v civilnom konaní
Spomaľovanie súdneho procesu nie je typické len pre trestné konanie - deje sa aj na civilných súdoch. Ako zareagoval rezort spravodlivosti? Novelou Občianskeho súdneho poriadku. "Podľa nej môže účastník uplatniť námietku zaujatosti najneskôr na prvom pojednávaní, na ktorom sa zúčastnil sudca, o ktorého ide," vysvetľuje Ľubomíra Miklovičová z ministerstva. Novela sprísnila aj pokuty za obštrukcie. Ak sa predvolaná osoba nedostaví bez včasného a odôvodneného ospravedlnenia pred súd, môže dostať až 25-tisícovú pokutu. Ak to zopakuje, pokuta sa zvyšuje na 50-tisíc Sk. "Pred ostatnou novelou súd mohol pokutu dodatočne odpustiť, ak to odôvodňovalo správanie toho, komu bola uložená. Dnes už takúto možnosť súdy nemajú," upozorňuje Miklovičová.

Finančné vzťahy Slovenska s EÚ
(v mld. Sk) 2005 2006 2007
Príspevky SR do rozpočtu EÚ 15,5 16 16,5
Príjmy z EÚ zaradené do štátneho rozpočtu* 26,5 31,4 35,9
Príjmy z EÚ mimo štátneho rozpočtu** 12,8 9,1 7,7
Priame platby, predvstupové a Kohézny fond 4,5 5,7 4,7
Čistá finančná pozícia Slovenska 28,3 30,2 31,8
*všetky platby pre poľnohospodárov, neúčelová všeobecná platba, peniaze z kohézneho a štrukturálnych fondov
**predvstupové fondy, budovanie Schengenských hraníc, výskum a rozvoj technológií, podpora administratívnych kapacít štátu (napr. do súdnictva), odstavenie V1 v Jaslovských Bohiniciach
Zdroj: Ministerstvo financií SR
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 22:26