StoryEditor

Rusko sľúbil manažérom Kia vily za 250 miliónov

19.09.2005, 00:00
Topmanažéri Kia budú bývať v Záhorskej Bystrici, ktorá je vzdialená od budúcej žilinskej automobilky viac ako 200 kilometrov. Ako vyplýva z investičnej zmluvy medzi Slovenskom a juhokórejskou spoločnosťou, štát bude financovať aj túto aktivitu.

Topmanažéri Kia budú bývať v Záhorskej Bystrici, ktorá je vzdialená od budúcej žilinskej automobilky viac ako 200 kilometrov. Ako vyplýva z investičnej zmluvy medzi Slovenskom a juhokórejskou spoločnosťou, štát bude financovať aj túto aktivitu. Podľa informácií HN to bude stáť Slovensko približne 250 miliónov korún. V súčasnosti manažéri bývajú v prenajatých priestoroch pod Bratislavským hradom.
Nastupujúci minister hospodárstva Jirko Malchárek tvrdí, že Pavol Rusko tak spravil zo štátu developera a pri rokovaní s automobilkou nasľuboval príliš veľa. "To, čo bývalý minister prisľúbil Kii, celkovo presahuje viac ako povolená 15-percentná hranica štátnej pomoci," povedal. V zmluve nebolo presne určené, akou formou sa má zabezpečiť ubytovanie pre vrcholných predstaviteľov spoločnosti. Podľa neho treba hovoriť s vedením Kia nielen o tejto podpore, ale celkovo o konečnej štátnej pomoci. Malchárek však nechcel prezradiť, aké kroky spraví v tejto veci hneď po nástupe na ministerstvo. "Tento problém treba riešiť na úrovni vlády. Podmienky poskytovania stimulov sa musia zladiť s európskou legislatívou," dodal Malchárek.
Bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko nepovažuje peniaze na bývanie za problematické a takisto ani samotnú lokalitu a vzdialenosť od fabriky. "Záhorskú Bystricu si vybrali manažéri Kia. Vyberali si z viacerých ponúk, ktoré im ministerstvo predložilo," tvrdí jeho hovorca Maroš Havran. Ako povedal, manažéri sa rozhodovali na základe viacerých kritérií, ktoré však všetky nevedel prezradiť. "Jedným z kritérií určite bola blízkosť výberovej školy pre ich deti. Preto štát ponúkol automobilke pozemky v blízkosti Bratislavy," tvrdí. "V zmluve je, že po čase si tieto domy aj s pozemkami Kórejčania kúpia. Tieto informácie potvrdil aj generálny manažér projektu Hyundai/Kia Stanislav Vinc. K kúpe by malo dôjsť po piatich rokoch, za obstarávacie ceny znížené o odpisy.
Stanovisko automobilky sa HN nepodarilo získať. "Bohužiaľ, v súčasnosti sa nedokážem spojiť s vedením automobilky," uviedol hovorca Kia pre Slovensko Dušan Dvořák.
Podľa hovorcu dočasného ministra hospodárstva Petra Papanka, nielen podpora na bývanie, ale celková štátna pomoc sa bude prerokúvať na vláde, keďže nie so všetkými peniazmi sa v štátnom rozpočte počítalo.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:23