StoryEditor

Straw vyzýva na spoluprácu pre novú budúcnosť pre Irak

09.06.2005, 14:47
Straw po stretnutí s irackým prezidentom Džalálom Talabáním pripustil, že vojna v Iraku rozdelila Európu, vyzval však starý kontinent, aby odložil tieto rozpory a pomohol Iraku vytvoriť novú a demokratickú budúcnosť. Je tu nový duch, ktorý nás nabáda nechať minulosť za nami a spolupracovať pre novú budúcnosť pre Irak," povedal Straw, ktorý je v Bagdade po prvý raz od vypuknutia vojny.

Britský minister zahraničných vecí Jack Straw pricestoval dnes spolu s delegáciou EÚ na neohlásenú návštevu Bagdadu, aby prediskutovali plány konferencie o Iraku, ktorá sa tento mesiac uskutoční v Bruseli. Straw po stretnutí s irackým prezidentom Džalálom Talabáním pripustil, že vojna v Iraku rozdelila Európu, vyzval však starý kontinent, aby odložil tieto rozpory a pomohol Iraku vytvoriť novú a demokratickú budúcnosť. "Je tu nový duch, ktorý nás nabáda nechať minulosť za nami a spolupracovať pre novú budúcnosť pre Irak," povedal Straw, ktorý je v Bagdade po prvý raz od vypuknutia vojny.
S Talabáním sa stretli aj členovia delegácie EÚ - komisár pre zahraničnú politiku Javier Solana, komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová a luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn. Delegáti EÚ spolu s britským šéfom diplomacie sa stretnú ešte s irackým premiérom Ibrahímom Džafárím a ďalšími vysokými predstaviteľmi irackej vlády.
Talabání, ktorý je Kurdom, zdôraznil, že je čas, aby sa 25-členný európsky blok zasadzoval o pomoc pri obnove Iraku. Dodal, že krajina ponúka ohromné možnosti pre spoluprácu medzi Irakom a EÚ.
Na konferenciu o Iraku, ktorá sa uskutoční 22. júna v Bruseli a je hlavnou témou dnešných rokovaní, bolo pozvaných vyše 80 krajín, vrátane čelných predstaviteľov OSN, Ligy arabských štátov (LAŠ) či krajín susediacich s Irakom. Irak má v pláne vyslať na podujatie 40-člennú delegáciu, za USA sa zúčastní ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová.
Asselborn, uviedol, že konferencia bude veľmi dôležitým okamihom nielen pre Európu, ale aj pre Irak, a prisľúbil, že EÚ pomôže Iraku nastoliť a obnoviť právny poriadok.
Cieľom bruselskej konferencie bude posilniť medzinárodnú podporu pre politické a hospodárske reformy v Iraku a podporiť úsilie o vytvorenie novej irackej ústavy.
Prezident Talabání dnes oznámil, že v irackom ústavnom výbore, ktorý má za úlohu vypracovať návrh novej ústavy pre povojnový Irak, získajú sunnitskí moslimovia 25 miest. Rozhodnutie znamená úspech pre irackých sunnitov, ktorí pohrozili odstúpením od politického procesu, ak v ústavnom výbore nedostanú väčšie slovo. Ústava musí byť vypracovaná do polovice augusta a o dva mesiace neskôr schválená v ľudovom hlasovaní. Ak má byť najvyšší dokument schválený, potrebuje súhlas aj zo strany sunnitskej menšiny.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 12:46