StoryEditor

Doklady pre úniu. Fraška pokračuje

23.08.2006, 00:00
Hoci rakúska firma dostala už štyri oznámenia o víťazstve v tendri, vydávanie nových občianskych a vodičských preukazov je v nedohľadne. Úrad pre verejné obstarávanie chystá kontrolu, exminister vnútra Palko však nevidí problém.

Štyrikrát víťazstvo v tom istom tendri a stále bez lukratívnej zákazky za niekoľko desiatok miliónov korún. Aj takto vyzerá jedna z verejných súťaží v réžii rezortu vnútra. Rakúska firma Austria Card, ktorá sa uchádza o dodávku čistopisov nových občianskych a vodičských preukazov, dostala z ministerstva už niekoľko oficiálnych listov, že sa stala víťazom súťaže. Tesne pred definitívnym "priklepnutím" zákazky sa však vždy niečo stalo - a tender sa komplikuje ďalej. Úrad pre verejné obstarávanie opäť zastavil súťaž a chystá kontrolu. Nové občianske preukazy formátu EÚ sa mali vydávať už od januára, ministerstvo nestihlo ani júlový termín - neistý je už aj koniec roka.
"Znovu z vlastného podnetu začíname kontrolu," potvrdila pre HN predstaviteľka úradu Mária Vermešová. Nie je vylúčené, že ministerstvo vnútra dostane aj pokutu, ktorá môže dosiahnuť až pol milióna korún. "Podmienky účasti sú určené tak, že ich nespĺňa nikto z uchádzačov vrátane víťaza."
Úradníci si buď stavali vzdušné zámky, alebo určili príliš tvrdé podmienky, hľadá vysvetlenie Peter Kunder z mimovládnej organizácie Aliancia Fair Play. "Je vysoko neštandardné, že tender, ktorý je pre firmy veľmi zaujímavý, sa štyrikrát skončí patovou situáciou."
Úrad zastavil a kontroloval súťaž prvýkrát už pred vyše mesiacom. Vtedy ministerstvu nariadil, aby ju znovu vyhodnotili s upozornením, že žiadny z uchádzačov nesplnil všetky podmienky. Podľa Vermešovej nie je vylúčené, že tentoraz úrad súťaž zruší a pôjde sa úplne odznovu. "Ide o súťaž ešte z obdobia bývalého vedenia rezortu. Rešpektujeme aktuálne stanovisko úradu a ďalšie kroky zvážime," reagoval hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.
Hľadanie vinníkov
Nový minister Robert Kaliňák krátko po nástupe do funkcie nechal skontrolovať všetky tendre v jeho rezorte. Ak by analýza ukázala na chyby pri samotnej príprave tohto tendra, vinníci sa budú podľa Tomáša hľadať ťažko. "Tí, čo podľa nás zlyhali, už pred zodpovednosťou utiekli." Bývalý minister Vladimír Palko (KDH) nevidí žiadny problém. "Na tom, že rezort aj Úrad pre verejné obstarávanie postupujú opatrne, nie je nič zlé."
Rakúska firma Austria Card zatiaľ o zastavení súťaže nič nevie. "Ak by to tak bolo, boli by som samozrejme sklamaný. Zaujímalo by ma však, ako to je právne možné," povedal pre HN vedúci projektu v Austria Card Markus Schmauss. Zdôraznil, že rezor vnútra im potvrdil, že tender po štvrtý raz vyhrali. Firma už v minulosti dostala od ministerstva inú zákazku - dodávala čistopisy vodičských preukazov.
Otáznik nad europasmi
Nové doklady sme sa zaviazali vydávať po vstupe do EÚ. Sú jedným z bezpečnostných opatrení pred naším vstupom do schengenského priestoru. Zatiaľ čo nové občianke preukazy by sme mali stihnúť do konca roka, europasy s biometrickými prvkami by mali byť už od septembra. Ministerstvo je však opatrné. "K termínu sa definitívne vyjadríme až po vyhodnotení situácie," avizuje Tomáš. Ak sa stanovený termín nestihne, skomplikuje sa situácia nielen pre rezort vnútra, ale aj pre diplomaciu. Klasické europasy sa totiž nakupujú v jednom balíku s diplomatickými. Sankcie zo strany EÚ by nám hroziť nemali.

Rezort vnútra a pokuty:
- Ministerstvo vnútra dostalo pred časom rekordnú 12-miliónovú pokutu za to, že hasičské striekačky za vyše 200 miliónov korún nakúpilo priamym zadaním.
- Vyše 15-miliónová pokuta hrozí ministerstvu, ak prehrá súd s Úradom pre verejné obstarávanie v ďalšom prípade. Malo by ísť o sankciu za budovy hraničných oddelení na hranici s Ukrajinou. Túto zákazku za 380 miliónov bez DPH totiž ministerstvo zadalo bez verejnej súťaže po tom, čo úrad predchádzajúci tender zrušil.
- Ministerstvu vnútra hrozí pokuta do 500-tisíc Sk aj za čiastkové zmluvy a dodatky k rámcovej zmluve na nákup počítačov, ktorá bola uzatvorená ešte v roku 2003. Úrad už začal správne konanie o pokute.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:44