StoryEditor

Viedeň proti zmenám v tendri

22.01.2006, 23:00

Privatizačná komisia dnes vyzve záujemcov o bratislavské a košické letisko, aby zvýšili ponúkanú cenu za akcie. Víťazom sa teda stane ten, v koho obálke bude vyššia suma. Nebude sa pritom zohľadňovať, koľko záujemcovia ponúkli v prvom kole.
To sa nepáči konzorciu TwoOne, zloženému z letiska Viedeň, Raiffeisen Zentralbank a finančnej skupiny Penta. Ako uviedla hovorkyňa Penty Andrea Straková, konzorcium namieta, že v druhom kole sa bude hodnotiť iba jedno kritérium, ktoré malo v doterajšom hodnotení váhu 35 percent. Podľa nej, teda ak pôvodná ponuka Penty bola vyššia a Abertis ponúkne o korunu viac, bude konkurent zvýhodnený. Štát by zároveň v takom prípade získal menej peňazí.
Politici, ktorí na Koaličnej rade o vyhlásení druhého kola rozhodli, to však vysvetľujú tým, že ponuky oboch konzorcií boli vyrovnané. To znamená, že ak jedno konzorcium ponúklo lepšiu cenu, bol zasa slabšie hodnotený jeho biznis plán.
Za vyhlásením druhého kola si stojí aj minister dopravy Pavol Prokopovič. Podľa neho poradca -- spoločnosť Meinl Bank -- potvrdil, že ide o bežný postup zaužívaný ako pravidlo pravej ruky. Ten sa môže použiť, ak rozdiel v bodových ziskoch konkurentov nepresiahne tri percentá.
Konkurenčné konzorcium Abertis, zložené z finančnej skupiny J & T, britského TBI a španielskeho fondu Abertis Infraestructuras k vyhláseniu druhého kola zatiaľ nenamieta. J & T však už vo štvrtok informovala, že ich ponuka bola na hranici ekonomickej opodstatnenosti a s ďalším kolo nerátali. Proti priebehu tendra znova protestuje aj konzorcium ISAP, ktorému komisia neuznala časť ponúkanej ceny.

01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie Nafty posilnili SAX na 155,6 bodu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:27