StoryEditor

Rast svetovej ekonomiky dosiahol vrchol, začína spomaľovať

13.12.2006, 10:43
Autor:
SITASITA
Rast svetovej ekonomiky dosiahol vrchol a začína obdobie jeho spomaľovania, na čele s ekonomikou USA. Banka tento rok očakáva rast vo výške 5,5 %, budúci rok by svetová ekonomika mala spomaliť na 4,5 %.

Rast svetovej ekonomiky dosiahol vrchol a začína obdobie jeho spomaľovania, na čele s ekonomikou USA. V stredu o tom informovala Svetová banka vo svojej výročnej správe o vyhliadkach svetovej ekonomiky. Banka tento rok očakáva rast vo výške 5,5 %, budúci rok by svetová ekonomika mala spomaliť na 4,5 % a v roku 2008 mierne vzrásť na 4,6 %. Ekonomika rozvíjajúcich sa krajín má v tomto roku vzrásť o 7 %, čo je dvojnásobok oproti vyspelým krajinám, na budúci rok spomaliť na 6,4 % a v roku 2008 až na 6,1 %. Rast vyspelých ekonomík tento rok dosiahne 3,1 %, budúci rok spomalí na 2,4 % a v roku 2008 zrýchli na 2,8 %. Rozdiel medzi ekonomikou rozvíjajúcich sa krajín a vyspelých štátov sa zväčšuje, pretože rozvíjajúce sa krajiny dosahujú rýchlejší rast.
Svetová banka ďalej očakáva mäkké pristávanie ekonomiky, avšak varuje, že oslabenie trhu s nehnuteľnosťami v USA môže podnietiť výraznejší pokles ekonomiky ako sa očakávalo, dokonca aj recesiu, čo by malo značný dopad na rozvíjajúce sa krajiny. Výraznejšie spomalenie rastu ekonomiky by zapríčinilo pokles cien komodít a rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré sa doteraz vyhýbali problémom s bežnými účtami, by sa tak ocitli v ťažkostiach. Nedostatočné opatrenia na spomalenie rastu vo významných rozvíjajúcich sa krajinách, ako je Čína, Argentína alebo India, by mali za následok zvýšenie inflácie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:52