StoryEditor

Za zmenu DSS budú sporitelia platiť

15.11.2006, 11:38
Autor:
TASRTASR
Zabrániť masívnym prestupom ľudí medzi jednotlivými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami by mala novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení. S poslaneckým návrhom Róberta Madeja vláda SR dnes súhlasila.

Zabrániť masívnym prestupom ľudí medzi jednotlivými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) by mala novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení. S poslaneckým návrhom Róberta Madeja (Smer-SD) vláda SR dnes súhlasila v zmysle pripomienok Legislatívnej rady vlády. Podiel prestupujúcich dosiahol od 1. januára tohto roka 15 % všetkých sporiteľov v 2. dôchodkovom pilieri.
Podľa Madeja opatrenia v novele majú slúžiť na zvýšenie stability dôchodkového systému, ktorý je ohrozený špekulatívnymi prestupmi. Okrem obmedzenia odmien pre sprostredkovateľov má novela zaviesť aj poplatok za prestup klienta do inej DSS, limit výdavkov na reklamu DSS alebo zníženie odplaty za správu dôchodkového fondu. "Odplata sa navrhuje výrazne znížiť, a to o 7 % z pôvodnej výšky odplaty," spresnil Madej. Do roku 2015 má toto opatrenie podľa neho znížiť príjmy DSS približne o 616 miliónov Sk. O túto sumu sa, naopak, zvýši množstvo prostriedkov nasporených občanmi na ich dôchodkových účtoch.
Asociácia DSS považuje navrhované úpravy za vyvážený balíček opatrení. "Budú celkom iste znamenať stabilizáciu a zefektívnenie systému starobného dôchodkového sporenia," uviedol zástupca asociácie Jozef Paška. Preto akceptuje aj snahu preniesť tieto výhody na sporiteľov vo forme zníženia poplatkov za správu fondu. Zníženie týchto poplatkov je dobrou správou aj podľa predsedu správnej rady Nadácie F. A. Hayeka Ivana Švejnu. "Zlá správa je, že pokiaľ bude chcieť občan zmeniť DSS, vytvárajú sa mu touto novelou rôzne administratívne prekážky," domnieva sa. Občan by mal mať podľa neho šancu vybrať si a konkurencia medzi viacerými subjektmi všeobecne zlepšuje podmienky na akomkoľvek trhu.
Aj keď množstvo prestupov v 2. pilieri je problémom, s poplatkom za prestup bývalá ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová nesúhlasí. Týmto opatrením bude na aktivity DSS a ich sprostredkovateľov doplácať klient. Takisto spochybňuje zámer platiť tento poplatok Sociálnej poisťovni (SP). "Keď už spoplatniť prestup, aj keď o tom môžeme diskutovať, tak potom v tej DSS, od ktorej klient odchádza, pretože tá má najväčšiu stratu z hľadiska administrovania predchádzajúceho klienta," argumentovala Radičová a dodala: "Navyše, každý klient predsa za správu a administráciu 0,5 percenta Sociálnej poisťovni platí, takže SP za správu klienta isté financie má. Tá musí každého klienta tak či tak spracovávať, pretože je zároveň v 1. pilieri." V žiadnej krajine s reformovaným dôchodkovým systémom sa podľa nej poplatky za prestup, pokiaľ existujú, neplatia inštitúcii typu SP. V minulosti navrhovala Radičová ako riešenie limitovať podľa vzoru zdravotných poisťovní možnosť voľných prestupov medzi DSS na obmedzené časové obdobie, napr. raz za 2 roky. S takýmto opatrením však Madej nesúhlasí, pretože podľa neho systémovo nerieši problematiku prestupov, iba ju posúva v čase.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:17