StoryEditor

Mestá pozývajú ľudí do nočných ulíc

Tisíce ľudí prežijú dnešnú noc na vyzdobených a vysvietených slovenských námestiach a uliciach. Mestá pripravili pre svojich obyvateľov pestrý program, bez sponzorov sa však vítanie Nového roku nezaobíde takmer nikde. Z väčších miest sú výnimkou asi len Žilina a Nitra, ktoré sa spoľahli len na svoje financie.

Do silvestrovskej zábavy sa akosi nechce Trnavčanom. Ako jediné krajské sídlo na Slovensku toto mesto neorganizuje žiadne väčšie spoločenské podujatie. Podľa tlačového tajomníka Pavla Tomašoviča koncerty pod holým nebom sa príliš neosvedčili. Jedným z dôvodov sú vysoké náklady na organizovanie podujatia.
Z daní len poriadok
V Bratislave pokrývajú sponzorskými príspevkami silvestrovský program pravidelne od roku 1999. "Považujeme za vhodné, aby bol takýto projekt financovaný s podporou súkromného sektora, a nie z prostriedkov daňových poplatníkov," uviedol pre HN hovorca primátora Milan Vajda. Oslavy budú stáť štyri milióny korún. Je to približne toľko, ako vlani. Z mestského rozpočtu sa hradia len služby spojené s udržiavaním verejného poriadku. Tieto náklady sa odhadujú na 450-tisíc korún. Doteraz najdrahší Silvester bol v hlavnom meste SR na prelome rokov 1999 a 2000. Stál približne 18 miliónov korún. V tejto sume je však zahrnutý aj nákup umelého klziska a inštalovanie laserového orloja, ktoré sa dodnes používajú. Silvestrovská zábava je pripravená na piatich miestach. Na Hlavnom námestí bude osemhodinový moderovaný koncert s projekciou na veľkoplošnej obrazovke. Hviezdoslavovo námestie ožije diskotékou v spojení s prevádzkou verejného klziska. Na Michalskej ulici zaznie hudba rôznych štýlov. Džez sa bude hrať na Ventúrskej ulici a rockové melódie zaznejú z pódia na Laurinskej. Nad organizáciou a bezpečnosťou podujatia bude dohliadať 250 policajtov a členov bezpečnostnej služby.
Skromnejšie Považie
V Žiline budú na Silvestra až štyri ohňostroje, a to v centre mesta a na sídliskách Hájik, Solinky a Vlčince. Dovedna budú stáť 200-tisíc korún. "Na to máme vyčlenené peniaze v mestskom rozpočte, nemusíme sa spoliehať na sponzorov," povedala nám Viktória Digošová, vedúca organizačného oddelenia na Mestskom úrade (MsÚ) v Žiline. Na pešej zóne v Martine bude dnes popoludní program pre deti a dospelých, večer sa mnohí Martinčania vyberú do centra na ohňostroj. Podľa hovorkyne MsÚ Kataríny Mažáriovej oslavy budú stáť 200-tisíc korún. Polovicou prispeje mesto a druhú polovicu dajú sponzori. Silvestrovské oslavy majú v Martine desaťročnú tradíciu.
Magistrát v Trenčíne pripravil pre mladých diskotéku a ohňostroj. Aj v tomto meste minú na oslavy okolo 200-tisíc korún, ktoré platí mestský úrad. O rovnakej sume na oslavy Nového roku hovorí aj primátor Považskej Bystrice Ľuboš Lackovič, sponzori zaplatia polovicu.
Bystrica láka na Modus
Silvestrovské financie sú v rozpočte Banskej Bystrice každoročne plánované ako príspevok pre Park kultúry a oddychu (PKO). Podľa vedúcej ekonomického oddelenia Jaroslavy Hýblovej PKO dostalo z mestského rozpočtu milión korún. Z toho polovica ide na oslavu Silvestra. Na historickom Námestí SNP bude lákadlom najmä skupina Modus a hudobník Janko Lehocký. Novinkou má byť balet televízie Markíza. Pripravená je laserová šou, diskotéka a polnočný ohňostroj z vrchu Urpín. Zvolen vyčlenil na oslavy 100-tisíc korún. Približne polovica je na ohňostroj a zvyšok na zabezpečenie programu. Od 22. hodiny sa na námestí predstavia viaceré hudobné skupiny.
Prešov šetrí
Prešov každoročne znižuje náklady na oslavy Nového roka. Podľa tlačového tajomníka Mestského úradu Michala Kaliňáka v roku 1999 stálo toto podujatie 1,5 milióna korún. Na tohtoročnú silvestrovskú noc je určených vyše 550-tisíc korún. Program pre mladých bude pred budovou Divadla Jonáša Záborského a pre starších pred Ľudovou bankou. Cyklus Vianoce 2004 a rozlúčka so starým i vítanie roku 2005 vyjde Košičanov na pol milióna korún. Podľa hovorkyne magistrátu Zuzany Bobríkovej, táto suma je za primátorovania Zdenka Trebuľu už tradičná.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:42