StoryEditor

Vrah na slobode? O post nik nepríde

Banskonbystrickým sudcom zatiaľ nehrozí najprísnejší trest. Prepustený muž sa zdržiava vo svojom rodisku, ale v cestovaní mu polícia nedokáže zabrániť.

Zrážky zo mzdy (maximálne 400-tisíc ročne) alebo presun na nižší - okresný súd. Takéto tresty môžu čakať traja sudcovia Krajského súdu v Banskej Bystrici. Tí svojou chybou zavinili, že muž, obžalovaný z dvojnásobnej vraždy, sa dostal na slobodu skôr, ako mu súd definitívne potvrdil trest na 24 rokov za mrežami.
Matej I. sa totiž proti pôvodnému verdiktu odvolal, ale väzbu mu sudcovia "zabudli" predĺžiť. Napriek tomu zostal sedieť ďalších šesť mesiacov, čo Najvyšší súd SR označil za protizákonné a nariadil jeho prepustenie.
Sudcovia mohli v krajnom prípade prísť o funkcie, ale podľa šéfa krajského súdu Ľudovíta Bradáča na to nie je dôvod - bola to iba nedôslednosť. "Nebol v tom žiadny úmysel. Vyčítam im, že postupovali nesvedomito a nedostatočne zvážili možnosti, ktoré dáva alebo určuje Trestný poriadok." Medzi dvomi možnosťami trestu si vyberie Bradáč v najbližších dňoch.
Matej I., ktorý v rozhovoroch pre médiá priznáva vinu iba za jednu vraždu, sa zdržiava vo Valaskej (okres Brezno). Polícia tvrdí, že jeho pohyb sleduje, pretože sa ho ľudia v jeho okolí obávali, ale zatiaľ nemali dôvod zakročiť. Mimo dohľadu trestných orgánov sa dostal v čase, keď bol niekoľko dní odcestovaný. "Nemôžeme mu zakázať odísť," vysvetlila hovorkyňa Krajského riaditeľstva v Banskej Bystrici Mária Faltániová.
Bradáčov návrh ešte nemusí byť pre Najvyšší súd záväzný, podľa neho sa disciplinárny senát môže prikloniť k inému riešeniu. "Za posledné obdobie sa takýto prípad nestal," skonštatovala hovorkyňa súdu Eva Rupcová.
Tvrdší trest môže ešte navrhnúť ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská alebo Súdna rada. "Rozhodnutie predsedu súdu považuje ministerka za správne," informovala Blažena Novajovská z tlačového odboru rezortu. Člen Súdnej rady Ján Drgonec pripustil pre HN, že v tomto prípade existujú aj dôvody na odvolanie sudcu z funkcie. "Tu vidím priestor pre Súdnu radu."
Na slobode až do verdiktu
Prezident Združenia sudcov Slovenska Majchrák považuje za najdôležitejšie, aby o treste pre Mateja I. čo najskôr rozhodol Krajský súd v Banskej Bystrici.
Matej I. je obvinený, že spolu s dvoma spolupáchateľmi na jar 2002 surovo zavraždili 17-ročného Miroslava Pušku a 18-ročnú Editu Melušovú. Ich telá mali zakopať vo dvore rodinného domu a zaliať betónom. "Nepríjemnosť celej kauzy znásobuje fakt, že Najvyšší súd nerozhodol len o prepustení Mateja I. z väzby, ale zrušil v celom rozsahu aj rozhodnutie krajského súdu o treste, ktoré označil za nesprávne. Celý kolotoč sa teda zopakuje," zdôraznil Bradáč.
Kým súdy definitívne nerozhodnú, zostane Matej I. na slobode. "Do tzv. následnej väzby je možné ho dať len v prípade, ak by teraz začal ovplyvňovať svedkov, nedostavil sa na nejaký úkon alebo by maril vyšetrovanie. Pokiaľ bude sedieť doma tak, ako sa vyjadril, nie je dôvod vziať ho späť do väzby," vysvetľuje Majchrák.

Trestanie sudcov:
- v tomto volebnom období podali ministri spravodlivosti 56 návrhov na začatie disciplinárneho konania proti sudcom
- disciplinárny súd ich uznal vinných v 15 prípadoch
- návrhy boli najmä pre prieťahy v konaní
- najčastejšou sankciou bolo napomenutie sudcu
Zdroj: MS SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:50