StoryEditor

Hankook si vybral Slovensko

05.05.2005, 00:00
Treťou najväčšou zahraničnou investíciou do budovania novej priemyselnej výroby bude po investíciách automobiliek Hyundai/Kia a PSA Peugeot Citroën výrobňa pneumatík pri Leviciach približne za 510 miliónov eur, teda vyše 20 miliárd korún.

Kórejský výrobca pneumatík Hankook Tires včera definitívne oznámil, že z troch krajín pre miesto svojej stredoeurópskej investície si vybral Slovensko. Minister hospodárstva Pavol Rusko to značil ako výsledok štvormesačných rokovaní, v ktorých posledným bodom bol prísľub slovenskej vlády dokončiť diaľničné spojenie Nitra - Hronský Beňadik v roku 2009 a štvorprúdovú rýchlostnú komunikáciu medzi Hronským Beňadikom a Levicami v roku 2010. Hankook predpokladá, že začne stavať v prvom štvrťroku 2006 a vyrábať v roku 2008.

Mamut zníži nezamestnanosť
Hankook Tires podľa Ruska vytvorí 1 600 pracovných miest priamo a tisíc až 1 500 nepriamo u dodávateľov a zásadne tým zmení tvár južnej časti Nitrianskeho kraja. "Plníme zámer do každého regiónu uloviť jedného veľkého mamuta. Teraz sme využili šancu uloviť mamuta aj pre Levice, Nitriansky kraj," povedal Rusko. Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach Ladislav Kollár pre TASR uviedol, že vďaka tejto investícii by mala klesnúť súčasná miera nezamestnanosti v levickom regióne z terajších 16,2 na 14,4 percenta. Nový závod by mal dať prácu hlavne nezamestnaným s nižšou kvalifikáciou.

Stimuly vyše pätiny investície
Investičnú zmluvu má ministerstvo pripraviť do konca mesiaca. Zatiaľ sa s kórejským investorom dohodli investičné stimuly, ktoré budú predstavovať 21 percent oprávnených nákladov investície. Ich štruktúru Rusko nespresnil. Uviedol len, že sa členia na päť oblastí vrátane daňových úľav a priameho grantu v prospech investora v hotovosti. Ďalšiu časť stimulov môže investor použiť na podporu pracovných miest, školenie pracovníkov a prípravu infraštruktúry. Rusko pripustil, že Európska komisia by prípadne mohla výšku štátnej pomoci posúdiť aj inak a stimuly znížiť, no investor vie, že tak isto by pochodil aj v inej krajine únie. Generálny riaditeľ agentúry SARIO Roman Kuruc pre HN povedal, že výroba pneumatík nepatrí do automobilovej výroby, na ktorú platia obmedzenia pre výšku štátnej pomoci.

Infraštruktúra pripravená
Levice dostali už vlani z ministerstva hospodárstva na podporu infraštruktúry a budovanie priemyselného parku 50 miliónov korún. Na 52 pripravených hektárov si už prichádzajú rozkladať svoje hlavné stany spoločnosti z Izraela a Indie, napríklad výrobcovia plechových diskov. Hankook, ktorý ešte kapacitu výroby nespresnil, tu plánuje vytvoriť aj svoju distribučnú centrálu pre celú Európu, aby okrem slovenskej divízie spoločnosti Kia Motors zásoboval aj ďalšie automobilky.
"Tu žiadna kauza s výkupom pozemkov už nevznikne," ubezpečil Rusko. Podľa primátora Levíc Štefana Mišáka je 46 hektárov v štátnom vlastníctve a zvyšných sedem má súkromná firma. Tá sa písomne zaviazala, že ich predá za znaleckú cenu.
Levice po dohode s investorom pristúpia k rozšíreniu súčasnej plochy priemyselného parku Levice Géňa o významnú časť.

Pre Matador konkurencia i partner
Spoločnosť Hankook Tires je najväčším juhokórejským výrobcom pneumatík. Na Slovensku vyrába osobné pneumatiky Matador Púchov a nákladné Continental Matador, spoločný podnik Matadoru (s 28-percentným podielom) a nemeckej spoločnosti Continental.
"Pre nás príchod Hankooku znamená nielen silnú konkurenciu, ale aj partnera, s ktorým sa budeme dohodovať na formách spolupráce," povedal včera pre HN hovorca Matadoru Dušan Koblíšek. Dodal, že asi pred dvoma mesiacmi sa prezident Matadoru Štefan Rosina v južnej Kórei stretol s prezidentom spoločnosti Hankook Tires a o spolupráci už začali rokovať. Podľa Koblíška je pre púchovského výrobcu výhodné, že Levice sú dostatočne ďaleko. Nepredpokladá však, že by 30-percentný podiel, ktorý má Matador na slovenskom i českom trhu, klesol. "Juhokórejčania sa isto viac zamerajú na dodávky do svojich podnikov, s ktorými Matador aj tak veľmi nepočítal," uviedol Koblíšek.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:14