StoryEditor

Ceny zlata siahajú do peňaženiek

02.05.2006, 00:00
Najvyššie medzinárodné ceny zlata za uplynulé štvrťstoročie už cítia aj ľudia. Zdraželi svadobné obrúčky v zlatníctvach, aj zlaté mostíky u zubárov.

Najvyššie medzinárodné ceny zlata za uplynulé štvrťstoročie už cítia aj ľudia. Zdraželi svadobné obrúčky v zlatníctvach, aj zlaté mostíky u zubárov.
"Ceny šperkov rastú podľa toho, z akých zásob zlata sú vyrobené. V týchto týždňoch už prichádzajú šperky vyrobené z drahého zlata," naznačuje ďalší vývoj cien Milan Hreuss, majiteľ jedného z bratislavských zlatníctiev. Pár svadobných obrúčok je dnes drahší o päťsto až tisíc korún ako pred rokom.
Zhruba o rovnakú čiastku hlásia zdražovanie aj zubári. "Zlata objednávam čoraz menej, ľudia nosia radšej svoje šperky, ktoré mi dodávateľ materiálu vymení za technické zlato," hovorí košický stomatológ, ktorý nechcel byť menovaný. Nákupná cena zlata je podľa neho oproti minulému roku drahšia asi o tretinu. Zaujímavá situácia nastala pre numizmatikov. Súčasná situácia na komoditných trhoch majiteľom zlatých mincí napovedá predávať a nekupovať. Anton Kulhánek z predajne Zberateľ však upozorňuje, že to neplatí pre všetky zlaté mince bez výnimky. "Rast ceny zlata sa prejavuje pri minciach, ktoré boli razené vo veľkom a nemajú už štatút platidla. Naopak, cena historických mincí je tvorená úplne inak, najmä ich vzácnosťou."
Ceny zlata stále rastú, s miernymi prestávkami už 25 rokov. V posledných mesiacoch je však rast mimoriadne silný a ceny lámu štvrťstoročné rekordy. Len v tomto roku žltý kov zdražel o 20 percent, v minulom to bolo 46 percent. Napríklad v roku 2001, keď sa po teroristických útokoch investori vo veľkom zbavovali akcií na úkor zlata, stála trójska unca (31,1 gramu) 280 dolárov. V týchto dňoch sa ceny už pohybujú nad hranicou 650 dolárov, čo je takmer trikrát viac ako v nepokojných časoch po 11. septembri 2001.
Príčin, že sa zlatu tak mimoriadne darí je hneď niekoľko. V prvom rade reaguje na slabnúci dolár. Čím je americká mena slabšia, tým je pre investorov mimo USA zlato lacnejšie. Ich dopyt po ňom rastie, čo zvyšuje jeho cenu.
Dopyt zvyšuje aj hospodársky boom v Číne a Indii. V týchto krajinách vzniká stredná vrstva, ktorá má záujem o šperky a zlato. India je už dnes najväčším spotrebiteľom zlata na svete.
Záujem je vysoký, ponuka však klesá. "Najväčší producent zlata na svete, Juhoafrická republika, ťaží z roka na rok menej zlata. V minulom roku vyťažili Juhoafričania najmenej zlata za posledných 82 rokov, keď produkcia klesla o 13 percent," vysvetľuje analytik Fimex Capital Marcel Vlna.
Nezanedbateľným faktorom rastúcich cien zlata je aj hrozba inflácie. Zlato sa totiž považuje za poistku proti vysokým spotrebiteľským cenám. Investori vnímajú zlato aj ako bezpečnú investíciu v čase neistoty.
Podľa vývoja vplyvov na ceny zlata sa zdá, že súčasné rekordy nebudú posledné. Analytici totiž očakávajú, že dolár sa bude naďalej znehodnocovať, ťažba zlata sa len tak rýchlo nezvýši, hlad ázijských ekonomík po komoditách neutíchne.
Inflácia vo svete rastie rovnako ako neistota a rôzne konflikty. "Ceny zlata budú rásť. Historické maximum je 873 dolárov za uncu z roku 1980. V tohtoročných cenách to predstavuje 1 950 dolárov za uncu. Priestor na rast má teda obrovský. Ak bude pokračovať oslabovanie dolára a rast inflácie, zlato môže ešte tento rok atakovať hranicu 800 dolárov za uncu," dodáva Vlna.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 11:37