StoryEditor

Vladimír Palko odvolal riaditeľa Úradu boja proti korupcii Jozefa Šáteka

18.01.2005, 14:27
Minister vnútra SR Vladimír Palko odvolal dnes Jozefa Šáteka z postu riaditeľa Úradu boja proti korupcii. Ako uviedol minister na mimoriadnej tlačovej konferencii, Šátek nezvládol funkciu a vyvolával pracovné konflikty. "Jozef Šátek odviedol množstvo dobrej práce. Jeho zákulisné vzťahy však boli namierené proti iným funkcionárom policajného zboru," povedal novinárom minister.

Podľa neho hrozila situácia, keď by si mohli jednotlivé útvary sťažovať svoju prácu. "Šátek nezvládol funkciu po ľudskej stránke," konštatoval Palko, ktorý sa podľa vlastných slov snažil Šáteka v minulosti jemne upozorniť na vzniknuté problémy. Odvolanie nesúvisí s tzv. vojnou policajtov, ktorá vyvrcholila v roku 2001.
Odvolanie z funkcie oznámil dnes Šátekovi prezident policajného zboru Anton Kulich. Palko poznamenal, že prípadné zotrvanie v policajnom zbore je na Šátekovom rozhodnutí, keďže "bol iba odvolaný z funkcie". Voľný post by mal byť obsadený v krátkej dobe, Šátekovu funkciu vykonáva zatiaľ jeho zástupca.
Palkov krok šokoval viacerých policajných funkcionárov, ktorí však odmietli zverejniť svoje meno.
Vlani v januári predložil Palko vláde návrh na vymenovanie Šáteka do generálskej hodnosti. O pár týždňov minister návrh stiahol. Jeho hovorca Boris Ažaltovič uviedol, že predloží návrh do vlády opätovne, až keď si bude istý, že kabinet návrh na menovanie Šáteka do generálskej hodnosti schváli.
Meno Šáteka sa vyskytlo i na zozname členov údajnej protištátnej skupinky, ktorý zverejnil poslanec Robert Kaliňák. Niektorými médiami je označovaný za víťaza tzv. vojny policajtov z roku 2001, keď musel odísť z postu najskôr vtedajší minister vnútra Ladislav Pittner a neskôr viacerí vysokí policajní funkcionári. Túto sériu odchodov odštartovala správa policajnej inšpekcie, ktorú za správnosť overil vtedajší šéf inšpekcie Anton Rázga. Malo ísť o podozrenia policajných funkcionárov z viacerých závažných trestných činov. Šátek sa viackrát pre denník Sme vyjadril, že išlo o vymyslené kauzy s cieľom zdiskreditovať ho.
Šátek mal priateľský vzťah s bývalým šéfom NBÚ Jánom Mojžišom.

Vyšetrovatelia zo Šátekovho odboru sa v minulosti zaoberali viacerými závažnými prípadmi, v ktorých obvinili i niekoľkých ústavných činiteľov. V roku 2003 plánoval vyšetrovateľ odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti obviniť vtedajšieho podpredsedu parlamentu a súčasného ministra hospodárstva Pavla Ruska z trestných činov vydierania a hrubého nátlaku. Generálna prokuratúra však vyšetrovateľov návrh zmietla zo stola ako predčasný.
Šátek šéfoval od januára 2004 úradu boja proti korupcii, ktorý vznikol zlúčením odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti a odboru zvláštnych úloh Prezídia Policajného zboru SR.
Úrad rieši prípady, ktorými sa bude zaoberať špeciálny prokurátor a špeciálny súd. Pôjde teda o prípady so škodou viac ako 60 miliónov korún a trestné činy verejných činiteľov v súvislosti s výkonom funkcie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:04