StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 16. 11. 2005

21.11.2005, 08:15
Vlada SR na svojej 153. schodzi s pripomienkami schvalila Navrh zakona o odskodnovani osob poskodenych nasilnymi trestnymi cinmi. Navrh zakona predstavuje kontinuitu v odskodnovani osob poskodenych nasilnymi trestnymi cinmi, zlepsuje moznost poskodeneho ziskat informacie o moznostiach odskodnenia a ulahcuje odskodnovanie ujmy na zdravi sposobenej na uzemi ineho clenskeho statu Europskej unie, a tym posilnuje postavenie poskodeneho v tejto oblasti.

NÁVRH ZÁKONA O ODŠKODŇOVANÍ OSÔB POŠKODENÝCH NÁSILNÝMI TRESTNÝMI ČINMI

Vláda SR na svojej 153. schôdzi prerokovala a s pripomienkami schválila Návrh zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi.
Cieľom návrhu zákona je zlepšenie prístupu k možnosti získať odškodnenie za ujmu spôsobenú úmyselným násilným trestným činom, ktorý je spáchaný na území iného členského štátu Európskej únie, ako je členský štát, na území ktorého má poškodený trvalý pobyt. Za týmto účelom sa vytvára mechanizmus podania žiadosti o odškodnenie, ustanovuje sa orgán Slovenskej republiky zodpovedný za rozhodovanie o žiadosti i orgán, ktorý poškodenému občanovi Slovenskej republiky alebo občanovi iného členského štátu EÚ s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky a osobe bez štátnej príslušnosti s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorým bola spôsobená ujma na zdraví na území iného členského štátu EÚ, poskytne pomoc potrebnú na podanie žiadosti o odškodnenie.
Zákon o odškodňovaní obetí poškodených násilnými trestnými činmi nahrádza súčasne platný zákon o odškodnení poškodených násilnými trestnými činmi. Návrh zákona zároveň preberá smernicu Rady o odškodňovaní obetí trestných činov do slovenského právneho poriadku.

Návrh zákona zavádza 2 nové opatrenia:
* na odškodnenie už bude mať poškodený právny nárok,
* jednorazové finančné odškodnenie dostanú tí, ktorým bola v dôsledku úmyselných násilných trestných činov spôsobená ujma na zdraví.

Ujmou na zdraví sa pritom myslí smrť, ublíženie na zdraví, ťažké ublíženie na zdraví, znásilnenie, sexuálne násilie alebo sexuálne zneužívanie.
Výška odškodnenia bude až do výšky 50 násobku minimálnej mzdy (325 tisíc korún)
V prípade znásilnenie sa navrhuje paušálne odškodnenie vo výške 70 tisíc korún, v prípade smrti odškodnenie 350 tisíc korún.
Odškodnenie bude musieť zaplatiť páchateľ trestného činu.
Poškodený však môže štát požiadať o poskytnutie odškodného v prípade, že páchateľ trestného činu nie je známy, alebo nie je schopný odškodnenie vyplatiť.
V žiadosti o poskytnutie informácie musí poškodený uviesť bydlisko, meno a priezvisko a rodné číslo. K žiadosti je potrebné priložiť aj právoplatný rozsudok, trestný rozkaz, iné posledné rozhodnutie orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu o trestnom čine. Prípadne je potrebné označiť orgán činný v trestnom konaní alebo súd, ktorý o trestnom čine naposledy konal. Zároveň je potrebné priložiť aj doklad o ujme na zdraví, doklad o príbuzenskom pomere alebo okruh oprávnených osôb, ak bola trestným činom spôsobená smrť.
Ministerstvo spravodlivosti žiadosť posúdi do 3 mesiacov. V prípade, že ministerstvo žiadosti nevyhovie, poškodený sa môže obrátiť na súd.
Ďalšou novinkou, ktorú zákon prináša je, že občan, ktorému bola spôsobená ujma na zdraví úmyselným násilným trestným činom v štáte Európskej únie, môže žiadať o odškodnenie priamo na Slovensku.
Obete trestných činov majú mať podľa ministerstva spravodlivosti právo na spravodlivé a primerané odškodnenia za zranenia, ktoré utrpeli. A to bez ohľadu na to, v ktorom štáte Európskej únie bol trestný čin spáchaný.
V súčasnosti síce môžu Slováci žiadať o odškodnenie, ale len v tej krajine, v ktorej došlo k trestnému činu. Ministerstvo spravodlivosti bude preto poškodeným občanom od 1. januára 2006 poskytovať tlačivo žiadosti o odškodnenie, ktoré bude jednotné vo všetkých štátoch únie. Tlačivo v slovenskom jazyku si bude môcť občan stiahnuť aj z internetovej stránky ministerstva spravodlivosti. Následne sa táto žiadosť zašle štátu, na území ktorého sa stal trestný čin, ktorým bola spôsobená ujma na zdraví. V prípade, že orgán členského štátu Európskej únie bude chcieť vypočuť žiadateľa alebo vyžadovať od neho doplňujúce informácie, bude musieť informovať ministerstvo spravodlivosti. Žiadateľa bude môcť vypočuť buď priamo ministerstvo spravodlivosti alebo orgán toho členského štátu, ktorý o žiadosti rozhoduje prostredníctvom videokonferencie alebo telefónnej konferencie. Odškodnenie pritom vyplatí ten štát, na území ktorého sa trestný čin stal.
Rovnako budú môcť o odškodnenie žiadať občania krajín Európskej únie, v prípade, že boli poškodení trestným činom, ktorý sa stal na Slovensku.

Záver
Účinnosť zákona sa predpokladá od 1. marca 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:16