StoryEditor

Mafia si dala biely golier

13.04.2007, 00:00
Autor:
redred

Slovenská mafia sa mení. Bossov, ktorí sa v 90. rokoch predvádzali v spoločnosti mužov so samopalmi či okázalými oslavami, vystriedali "biele goliere". Zločin sa zmenil z mafiánskeho na manažérsko- podnikateľský, dodáva bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.
Takisto v popredí gangov už nestojí iba jeden šéf. "Skôr majú pri sebe ´tichších´ spolupracovníkov," poznamenal pre HN policajný viceprezident Michal Kopčík. Boss tak už nie je takým, ľahko identifikovateľným terčom ako v minulosti, keď krvavé účtovanie v podsvetí sa sústreďovalo na hlavy znepriatelených mafiánskych klanov. Ďalší, ako napríklad údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák, sedia za mrežami.
"Prejavy bojov mafiánskych skupín ustávajú, sú to tie skryté formy, o ktorých často ani netušíme, že sú trestnou činnosťou," upozorňuje Ivor. Iba kvôli ekonomickej kriminalite, väčšinou v réžii organizovaného zločinu, prichádza náš štát o desiatky miliárd korún. Násilie ustupuje do úzadia, mafia sa viac zaujíma o podvody pri odpočtoch DPH, úverové podvody či spreneveru.

Kriminalita v roku 2006
Ekonomická kriminalita

19168

Násilná kriminalita

10896

Majetková kriminalita

63077

Vraždy

89

Krádeže vlámaním

19044

Krádeže motorových vozidiel

5225

Zdroj: MV SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:41