StoryEditor

Pavol Hrušovský: Šanca dovládnuť existuje, ale veľmi malá

16.09.2005, 00:00
Predseda NR SR a KDH Pavol Hrušovský v rozhovore pre HN

Sú východiskom zo súčasnej situácie už len predčasné voľby alebo ešte využijete zvyšný čas, ktorý poskytuje naša ústava na rokovania s nezávislými poslancami na odblokovanie parlamentu?
- Vidím ešte šancu na zvrátenie tejto situácie. Sú to však už len posledné pokusy, ktoré robím aj ja, keď rokujem s predsedami parlamentných strán a snažím sa zistiť ich názor na riešenie súčasnej vnútropolitickej situácie. Bol by som veľmi nerád, ak by mal najvyšší zákonodarný orgán skončiť svoje funkčné obdobie ústavným rozhodnutím prezidenta o jeho rozpustení. Budem sa veľmi snažiť, aby k takejto situácii nedošlo. Riešenie tohto problému budeme hľadať na pôde parlamentu.

Navonok sa zdá, že predčasné voľby sú nevyhnutné. Čo by mohlo ešte zvrátiť tento vývoj?
- Zatiaľ sa neukazuje taká cesta pokojného riešenia, akou by bolo normálne ukončenie volebného obdobia. Vychádzam z prvých konzultácií, nielen s predsedami politických strán. Sám nevidím iné východisko, ako širokú politickú dohodu na termíne predčasných parlamentných volieb. Samozrejme, za predpokladu, že časť nezávislých poslancov nebude ochotná verejne deklarovať podporu tejto vládnej koalícii za všeobecne prijateľných podmienok.

Budete ešte vôbec dôverovať takýmto deklaráciám po tom, čo sa na pôde NR SR v uplynulých dňoch dialo?
- Nezvyknem v politike strácať nádej v riešenia, ktoré môžu krajine pomôcť. V tejto chvíli však táto nádej slabne. Za tri dni sa v parlamente nepodarilo nájsť potrebnú väčšinu, a to považujem za nedôstojné.

Ide teda len o nájdenie vhodného termínu pre predčasné voľby?
- Nie. Ja som ešte stále nerezignoval z hľadania politických dohôd, ktoré by umožnili dovládnuť a v riadnom termíne ukončiť toto volebné obdobie. Možnosti sa však zužujú. KDH ako prvé povedalo, že pokiaľ zlyhajú všetky možné politické riešenia takejto krízy, sme pripravení podporiť konanie predčasných volieb.

V hre je viacero termínov: ĽS-HZDS chce počkať do júna, Smer-SD a SMK žiadajú voľby skôr. Ktoré obdobie považuje za najvhodnejšie KDH?
- Ak chceme byť zodpovední a pristúpiť na takéto riešenie krízy, tak to musíme urobiť rýchlo. Odďaľovanie volieb, ak sa na nich dohodneme, by nemalo zmysel. O júnovom termíne by som už ani nehovoril ako o predčasných voľbách, ale skôr ako o skrátení volebného obdobia o dva mesiace.

SDKÚ sa stále spolieha na nezávislých poslancov, pričom Ivan Šimko či Gustáv Krajči už definovali podmienky, na ktorých by chceli postaviť spoluprácu s vládnou koalíciou. Nie je to už štádium, kde by sa dalo hovoriť o istom obchodovaní s hlasmi nezaradených?
- Ak majú nejaké dohody vzniknúť, musia byť transparentné. Niečo iné je dohoda so skupinou poslancov okolo Ľubomíra Lintnera, ktorí vyjadrili ochotu spolupracovať na princípoch uvedených v Koaličnej zmluve. Neviem, či by to mali byť individuálne dohody. V politike je neštandardné, aby sme uzatvárali dohody s jednotlivcami. Na druhej strane vítam zodpovednosť každého jedného poslanca, keďže tu nejde už len o kvórum na uznášaniaschopnosť NR SR, ale aj o presadzovanie istých politických záujmov prostredníctvom tohto parlamentu. K tomu potrebujeme aj programovú zhodu. Neodmietam diskutovať s nikým a neodmietam ani podporu koalície od iných poslancov. Musíme však poznať cenu takejto podpory.

Kauza zmenky a kríza v ANO trvali niekoľko týždňov. Vzhľadom na personálne zmeny v aliancii ste predsa mohli počítať s tým, že po odvolaní Pavla Ruska z kresla ministra už ANO nebude mať záujem o podporu vlády. Nepremárnila koalícia tento čas, ktorý mohla využiť na rokovania s nezávislými poslancami?
- My sme pozorne sledovali vývoj v ANO a predpokladali, že bude viac takých zodpovedných poslancov, ako sa združili okolo pána Lintnera. Žiaľ, niektorí poslanci aliancie sa nechali strhnúť nezodpovedným postojom Pavla Ruska. Som z toho smutný, nepredpokladal som takýto vývoj.

Stretli ste sa už s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, ktorý kategoricky žiada zastavenie privatizácie. Zopakoval podobné požiadavky aj pri hľadaní riešenia na odblokovanie NR SR?
- Rozhovor s ním bol pre mňa veľmi dôležitý, ale považujem za zodpovedné o jeho stanoviskách najskôr informovať našich partnerov na dnešnej Koaličnej rade.

Ak by sa strany dohodli na termíne predčasných volieb, vláda a aj parlament si budú musieť ešte plniť svoju agendu. Vidíte ako reálne schválenie štátneho rozpočtu alebo dokončenie privatizácie strategických podnikov?
- Krajina nemôže doplácať na súčasný stav politiky. Mali by sme uplatňovať svoje ústavné právomoci a využívať naše ústavné kompetencie až do termínu skončenia tohto funkčného obdobia. Štátny rozpočet bude do NR SR predložený, no či bude schválený a v akej podobe teraz neviem garantovať.

Nie je diskusia o skrátení volebného obdobia, resp. konkrétny návrh SMK na predčasné voľby len pragmatickým testom súdržnosti opozície a niektorých nezaradených poslancov?
- Čudujem sa, že sa to pýtate práve mňa. KDH sa správa principiálne a svoj postoj k zásadným otázkam nikdy nemení. Platí to aj pre tento prípad. Sme naozaj pripravení podporiť konanie predčasných volieb v čo najkratšom termíne.

Podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška volá po účasti opozície vo vláde. Viete si tento model predstaviť?
- Nie. Nerozumiem totiž, na akých pravidlách by to malo fungovať. Koalično-opozičná vláda neexistuje nikde na svete.

V koalícii dnes máte partnera, ktorý nemá stranícke krytie. Navyše, podporu musí koalícia získavať aj od nezaradených poslancov, s ktorými ju síce spájajú pragmatické záujmy dovládnuť, no rozdeľuje zase diametrálne odlišná politická minulosť. Do akej miery to korešponduje s morálnymi princípmi, na ktorých stavia KDH?
- My sme uzatvorili koaličnú zmluvu s vedomím istého rizika, s ktorým v politike musíte rátať. Ale aké je dnes iné možné riešenie? Spolupráca s nezávislými už funguje rok aj pol. Nie je to teda nová situácia na slovenskej politickej scéne.

Pri nástupe do funkcie predsedu NR SR ste si dali záväzok kultivovať a štandardizovať pomery v parlamente. Dnes je v ňom menšinová koalícia, nie väčšinová opozícia a šedá zóna dvadsiatich nezávislých poslancov, ktorí sa rozhodujú podľa kuloárových dohôd. Necítite aj vy spoluzodpovednosť za túto situáciu?
- Za túto konkrétne nie. Sú veci, ktoré ako predseda parlamentu ovplyvniť môžem a sú rozhodnutia, ktoré ovplyvniť jednoducho neviem. To je aj prípad toho, že mnohí poslanci sa slobodne rozhodli odísť zo svojich materských strán a práve oni spôsobili túto situáciu. To, čo som si na začiatku volebného obdobia predsavzal, sa mi aj čiastočne podarilo naplniť. Parlament je naozaj iný ako ten, na ktorý sme boli zvyknutí v minulosti. I napriek tejto kríze mám z tohto volebného obdobia a fungovania NR SR dobrý pocit.

V súvislosti s predčasnými voľbami sa začína diskutovať aj o povolebných koalíciách. Čoraz častejšie sa objavuje ako jeden z variantov spolupráca medzi Smerom- SD, SMK a KDH...
- V tejto chvíli máme plnú hlavu iných starostí. Chápem pritom vašu otázku, keďže sa stáva čoraz viac aktuálnou. Určite od prvého dňa schválenia zákona o predčasných voľbách bude jednou z hlavných vnútrostraníckych tém aj ďalšia stratégia KDH. Chcem, aby sme mali svoj koaličný potenciál. Presvedčili sme, že sme stabilnou konzervatívnou a principiálnou stranou, pričom sa nebojíme hovoriť ani o témach, ktoré nám nemusia vždy zvyšovať popularitu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:49