StoryEditor

Uliate miliardy z Nemecka sa prali na Slovensku

06.04.2006, 00:00
Vyšetrovateľov aféry okolo najväčšieho nemeckého prevozcu peňazí Heros priviedli stopy na Slovensko. V prepočte takmer trinásť miliárd korún, ktoré mizli z opancierovaných vozov, mala "preprať" eseročka FYA - Solution so sídlom v Bratislave.

Vyšetrovateľov aféry okolo najväčšieho nemeckého prevozcu peňazí Heros priviedli stopy na Slovensko. V prepočte takmer trinásť miliárd korún, ktoré mizli z opancierovaných vozov, mala "preprať" eseročka FYA - Solution so sídlom v Bratislave. Pre HN to potvrdil hovorca hannoverskej prokuratúry a vrchný prokurátor Manfred Knothe.
Podvod na tisícke klientov odhalili vo februári. Kauza najviac poškodila obchodný reťazec Rewe, ktorý vyčíslil škody na 160 miliónov eur. Podvodníci si svoje peniaze dlho neužijú - niektorým z podozrivých hrozí nemecké maximum, teda 15 rokov odňatia slobody.
Podľa informácií HN nemecké orgány už požiadali o spoluprácu vyšetrovateľov na Slovensku i v ďalších krajinách, kde firma Heros pôsobila.

Pračka s názvom FYA
Spoločnosť FYA - Solution dostávala od nemenovanej nemeckej spoločnosti predražené faktúry za náhradné dielce pre opancierované autá. Mala ich posielať Herosu a inkasovať za ne spreneverené peniaze.
Podľa obchodného registra sú spoločníkmi FYA - Solution dvaja manažéri Herosu - Bernd Köller (prokurista Herosu) a Jens Ruck (vedúci pobočky v južnom Nemecku a prokurista slovenskej dcéry Heros Security SK). Tretím spoločníkom je Ingrid Weisová, manželka zakladateľa Herosu Karla-Heinza Weisa. Všetkých troch spoločníkov v súčasnosti vyšetrujú v Nemecku na slobode.

Firma bez telefónu
Prokurátor Knothe pripustil, že nemeckí vyšetrovatelia ešte presne nevedia, ako sa spreneverené peniaze prelievali na Slovensko. V každom prípade je isté, že zisk zinkasovali spoločníci. Úlohu v tom zohral aj konateľ FYA - Solution Shaun C. Kearns, ktorý žije v Rakúsku a jeho byt v pondelok prehľadala polícia.
HN sa napriek snahe nepodarilo so slovenskou firmou FYA - Solution skontaktovať. Podľa informácií telekomunikačného operátora nemá žiadne telefónne číslo. Nemeckí vyšetrovatelia predpokladajú, že ide len o "poštovú schránku", čiže firmu bez sídla a skutočnej podnikateľskej činnosti.

Vyšetrovanie sa len začalo
Zakladateľ nemeckého Herosu Karl-Heinz Weis a traja ďalší manažéri nemeckého Herosu už sedia vo vyšetrovacej väzbe v Hanoveri. Podozrivých je však podstatne viac. Podvod najviac poškodil obchodný reťazec Rewe, ktorý škody vyčíslil na 160 miliónov eur. Medzi podozrivými je aj jeho bývalý zamestnanec finančného odboru Franz-Josef W. Za krytie nelegálneho podnikania Herosu údajne dostal pol milióna eur a Jeep Cherokee. Prilepšila si aj personálna manažérka spoločnosti NordCash, dcéry Herosu. Od roku 2002 mala zinkasovať za mlčanie milióny eur.

01 - Modified: 2003-02-23 21:40:26 - Feat.: 0 - Title: HZDS -- cyklus víťazstiev, kritiky a rozpadov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:02