StoryEditor

Správa pre prominentov: Špeciálny súd štartuje

01.07.2005, 00:00
Veľkopodnikateľ Jozef Majský, bývalý šéf skrachovaného nebankového impéria Horizont Vladimír Fruni, starosta Rače a funkcionár KDH Pavol Bielik, zločinecký gang "kyselinárov" či údajní tunelári Devín banky. Tí všetci sa môžu pripravovať na ostro sledované súdne procesy.

Veľkopodnikateľ Jozef Majský, bývalý šéf skrachovaného nebankového impéria Horizont Vladimír Fruni, starosta Rače a funkcionár KDH Pavol Bielik, zločinecký gang "kyselinárov" či údajní tunelári Devín banky. Tí všetci sa môžu pripravovať na ostro sledované súdne procesy. Práve dnes preberá ich prípady Špeciálny súd, ktorý tak po desaťmesačnom odklade konečne začína fungovať. "Sme pripravení. Rozvrh práce je účinný od prvého júla," hovorí pre HN šéf súdu Igor Králik.
Čakanie na sudcov
Na vytýčenie hlavného pojednávania čaká v tejto chvíli 24 prípadov. Ako prví by mali do lavíc pre obžalovaných zasadnúť "kyselinári", ktorí mali pri podvodoch s ľahkými vykurovacími olejmi pripraviť štát o stovky miliónov korún. Na súde by malo podľa zákona pracovať dvanásť sudcov - dnes ich je len polovica. Bude to však stačiť na vytvorenie dvoch senátov. Ďalšie dva vzniknú na tzv. záložnom súde v Banskej Bystrici. "Budú sedieť tam, ale pracovať pre naše potreby," vysvetľuje Králik. Provizórium potrvá do okamihu, kým špeciálny súd nezíska zvyšných šiestich sudcov. Na chýbajúce miesta vyhlásili výberové konanie ešte minulý týždeň. Odozva? Zatiaľ sa neprihlásil nikto. Omeškaný štart tohto súdu už kritizovala aj Generálna prokuratúra SR: nevytyčovali sa totiž hlavné pojednávania, a tým "sa odsúva dosahovanie hlavného cieľa trestného konania, ktorým je právoplatné rozhodnutie súdu".
Niektorí už rezignovali
Na rozdiel od súdu začal Úrad špeciálnej prokuratúry fungovať ešte v septembri 2004. Napriek tomu má rovnaké personálne problémy. Dnes tam pôsobí deväť prokurátorov, malo by ich byť dvadsaťpäť. V uplynulom období dokonca dvaja špeciálni prokurátori odišli. "Činnosť úradu to v žiadnom prípade neohrozí," tvrdí hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Svetlana Husárová. Ich rozhodnutie akceptujú - no dôvody odmietajú konkretizovať. Ako sa HN podarilo zistiť, odišli údajne pre "enormný nával práce". Pripomeňme, že keď tento úrad štartoval, na jedného špeciálneho prokuratúra pripadalo vyše 60 trestných vecí. Na porovnanie: na podobnom špecializovanom pracovisku v Česku mal každý prokurátor (štátny zástupca) maximálne päť prípadov. Úrad má teraz vo svojej agende približne 450 vecí. Do nového konkurzu sa prihlásilo ďalších dvanásť prokurátorov. Najprv ich musí preveriť Národný bezpečnostný úrad - potom budú musieť prejsť výberovým konaním a psychotestmi.
Útok sa odkladá
Aspoň jedna dobrá správa pre špecializované inštitúcie: politické snahy o ich zrušenie sa odkladajú na neurčito. Takúto iniciatívu pred časom ohlásila opozičná ĽS-HZDS. Jej právny expert Ján Cuper dnes priznáva: "Momentálne nevidíme šancu, že by niečo také v parlamente prešlo." Ľudová strana sa nevzdáva úplne. "Ak by sme boli v budúcej vládnej koalícii, tak v každom prípade budeme iniciovať zrušenie týchto inštitúcií." Vicepremiér a minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) pritom odmieta akékoľvek pochybnosti o neštandardnosti týchto orgánov - fungujú aj v zahraničí, napríklad v Španielsku. Cuper pripomína, že v Španielsku vytvorili špeciálne súdnictvo kvôli boju s etnickou organizovanou kriminalitou. "Tá súvisí s odporom baskickej separatistickej organizácie ETA. Nevzniklo to kvôli bežnej mafii, ktorá je súčasťou každej spoločnosti." Podľa neho špeciálny súd a prokuratúra majú opodstatnenie iba ak je štát vo výnimočnom či vojnovom stave.
"Iba takéto špeciálne orgány umožnia efektívne bojovať proti mafii či korupcii," prízvukuje minister. Podľa neho sa iba takto podarí "pretrhnúť" miestne väzby, ktoré na okresnej a krajskej úrovni fungujú medzi obvinenými, policajtmi, prokurátormi a sudcami.

Čo čaká na Špeciálny súd
- Kyselinári:
prokuratúra podala obžalobu na 30 obvinených za 16 skutkov (likvidácia nepohodlných svedkov, ekonomické podvody za takmer 180 miliónov korún).
- Jozef Majský a spol.: podľa vyšetrovania mali finančnými prevodmi (na základe údajne fiktívnych zmlúv) pripraviť nebankové subjekty B.M.G. Invest a Horizont Slovakia o vyše 824 miliónov korún.
- Vladimír Fruni a spol.: podľa záverov vyšetrovania mali 170-tisíc klientov B.M.G. a Horizont pripraviť o viac ako 14 miliárd korún.
- starosta Rače Pavol Bielik: za päťmiliónový úplatok mal sľúbiť zákazku na výstavbu obytných domov a rekonštrukciu budovy.
- Devín banka: prokurátor podal obžalobu na 14 osôb, podľa polície organizovaná skupina zavraždila troch ľudí a banke spôsobila škodu za 57 miliónov korún.

Špecializované orgány v praxi
- Súd aj prokuratúra sídlia "pod jednou strechou" v budove bývalých kasární v Pezinku.
- Jej rekonštrukcia stála 185 miliónov korún.
- V celom areáli panujú mimoriadne bezpečnostné opatrenia: tieto inštitúcie riešia totiž najzávažnejšie kauzy: korupciu, organizovaný zločin, ekonomickú kriminalitu, trestnú činnosť politikov.
- Ochranu zabezpečujú špeciálne zložky Úradu na ochranu ústavných činiteľov.
- Plat špeciálneho sudcu a prokurátora sa nedávno zvýšil na takmer 160-tisíc Sk mesačne.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:01