StoryEditor

Obnova panelákov pomôže stavbárom

18.04.2006, 00:00

Tradičné panelové sídliská môžu už o rok pripomínať staveniská. Stavebné firmy počítajú s masívnym rastom počtu zákaziek na obnovu panelákov a priestranstiev pred nimi. Brusel schválil na obnovu slovenských sídlisk fondy za štyri a pol miliardy korún. Malo by to stačiť na renováciu sídlisk so štyridsiatimi tisíckami bytov.
"Najväčšiu pozornosť treba venovať balkónom, lodžiám a zábradliam, ktoré poškodila korózia výstuže alebo ich kotvení. Opraviť treba aj ploché strechy, ktoré až v deviatich prípadoch z desiatich zatekajú. Komplexnou obnovou možno zvýšiť životnosť panelákov o tridsať rokov," zdôraznil konateľ firmy Degussa Stavebné hmoty Ján Trojan.
Výstavba panelových sídlisk na Slovensku vrcholila na prelome 70. a 80. rokov. Väčšina panelákov má dnes vyše 25 rokov. Chýba im zateplenie, spoločné priestory ako schránky či detské ihriská, sú zdevastované. Práve do odstránenia týchto nedostatkov sa Brusel rozhodol naliať peniaze. Fondy sa nebudú môcť použiť na modernizáciu samotných bytov.
Vymedzenie použitia dotácie Európskej únie naznačuje, že najviac si polepšia firmy vyrábajúce a inštalujúce tepelné izolácie na budovy. K zákazkám sa zrejme dostanú menšie stavebné firmy, ktoré zrekonštruujú schodiská či detské ihriská. Na väčších sídliskách by mali vyrásť aj centrá voľného času. Eurofondy sa budú môcť použiť tiež na rekonštrukcie výťahov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:28