StoryEditor

Platy europoslancov s otáznikom

24.06.2004, 00:00
Až dnes sa zrejme v parlamente rozhodne o plate slovenských europoslancov, ktorí by mohli inkasovať 86 400 alebo 43 200 korún. Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhlo, aby europoslanci poberali dvojnásobok platu poslanca národnej rady, finančný výbor však prišiel s odporučením, aby dostávali len toľko, čo poslanci NR SR.

Až dnes sa v parlamente s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne o platoch slovenských europoslancov. Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhlo, aby europoslanci poberali dvojnásobok platu poslanca Národnej rady (86 400 Sk), parlamentný finančný výbor však prišiel s odporúčaním, aby sa mesačné platy europoslancov znížili o polovicu. Dostávali by tak toľko, čo poslanci parlamentu - 43 200 Sk. Definitívne rozhodnutie včera NR SR odložila, pretože časť zákonodarného zboru bola na rokovaní Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu.
Niekoľko hodín pred hlasovaním o platoch poslancov EP veľa poslancov včera nevedelo, ako budú hlasovať. Zástupcovia klubov SDKÚ, SMK, ĽS-HZDS aj Smeru tvrdia, že o otázke platov europoslancov ešte nerokovali.
Proti sebe stoja dva návrhy - finančný výbor navrhuje, aby europoslanci dostávali plat vo výške mesačného platu poslanca NR SR (43 200 Sk), vláda odporúča dať im dvojnásobok. Poslanci KDH zrejme podporia odporúčanie výboru. "Na klube nebol nik proti tomuto návrhu," vraví Július Brocka. Podľa Gyulu Bárdosa (SMK) by poslanci mali podporiť vládu. Rovnaký názor má aj Tomáš Galbavý z SDKÚ. "Je v tom snaha politikov sa zapáčiť," komentoval návrh dať europoslancom menej. V ĽS-HZDS zrejme nepadne odporúčanie ako hlasovať.
Aj keby poslanci schválili svojim kolegom vyššiu alternatívu príjmu, budú slovenskí europoslanci zarábať výrazne menej, ako ich kolegovia z iných krajín. Najlepšie platení sú poslanci EP z Talianska (11 000), Belgičan zarobí 5 670 a Španiel 3 060 eur.
Naši zástupcovia v Európskom parlamente budú poberať základný plat od NR SR, ďalšie finančné náležitosti dostanú z prostriedkov Európskej únie. Poslanci dostanú náhrady cestovných nákladov, v rámci diét dostanú za každý deň okolo 260 eur, na zriadenie kancelárie a asistentov ďalších 3 400 a 9 800 eur mesačne.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:17