StoryEditor

V predvolebnej kampani v Británii zavážia aj interrupcie

14.03.2005, 13:50
Problematika umelých potratov sa stala jednou z tém predvolebnej kampane v Británii. Vodca opozičnej Konzervatívnej strany Michael Howard na ňu upriamil pozornosť svojím návrhom na skrátenie súčasnej hranice, dokedy môže žena podstúpiť interrupciu z 24 na 20 týždňov.

Denník Daily Telegraph dnes síce hlása v titulku svojho komentára akútnu potrebu zmeny zákona o umelom prerušení tehotenstva, no na druhej strane ho prekvapuje, že za zmenu sa vyslovili politici, ktorí podporujú princíp presadzovaný zástancami interrupcií, známy ako právo ženy na voľbu.
Michael Howard, ktorý v najnovšom rozhovore žiada skrátenie limitu na umelé prerušenie tehotenstva o štyri týždne na 20. týždeň tehotenstva, bol kedysi zástancom hranice 22 týždňov. Aj keď sa to zdá byť len malý rozdiel v čase, Daily Telegraph sa domnieva, že táto zmena by podstatne znížila počet umelých potratov vykonávaných každoročne vo Veľkej Británii.
Čoraz viac politikov - medzi nimi aj líder opozičných Liberálnych demokratov Charles Kennedy - sa prikláňa k obmedzeniu počtu interrupcií. Nedávno sa v tomto duchu vyjadrila aj americká senátorka Hillary Clintonová, známa predstaviteľka hnutia pre voľbu.
Daily Telegraph upozorňuje na to, že len premiér Tony Blair sa vyhýba téme, ak tvrdí, že nemá v pláne postaviť 24-týždňovú hranicu mimo zákon, a to aj napriek tomu, že sa mu samotné umelé prerušenie tehotenstva nepozdáva a každý týždeň chodí na omšu.
Podľa Daily Telegraphu táto diskusia nie je o práve ženy podrobiť sa umelému prerušeniu v počiatočných fázach tehotenstva; denník sa domnieva, že skupina bojujúca proti interrupciám ako takým tento boj už dávno prehrala. Diskusia sa vedie o tom, či je morálne ukončiť existenciu plodu, ktorý je schopný prežiť mimo maternicu, a tiež o zneužívaní potratov vo vyšších štádiách tehotenstva namiesto používania antikoncepcie.
Politikom, ktorí si všimli krehkú hranicu medzi neskorším umelým prerušením tehotenstva a vraždou, a chcú niečo proti tomu urobiť, slúži toto vedomie k dobru, píše denník. Teraz by sa mali pokúsiť zmeniť zákon, a to s pomocou premiéra Blaira alebo bez nej, uzatvára svoj komentár Daily Telegraph.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:21