StoryEditor

Podozrivé finančné operácie: káuz pribúda

Pred dvomi rokmi preverovala Spravodajská jednotka finančnej polície asi 500 podozrivých finančných operácií. Minulý rok ich zachytili banky a iné finančné, ale aj nefinančné inštitúcie vyše 800. A počas prvých piatich mesiacov tohto roka prišlo toľko hlásení ako za celý rok 2003.

Pred dvomi rokmi preverovala Spravodajská jednotka finančnej polície asi 500 podozrivých finančných operácií. Minulý rok ich zachytili banky a iné finančné, ale aj nefinančné inštitúcie vyše 800. A počas prvých piatich mesiacov tohto roka prišlo toľko hlásení ako za celý rok 2003. "Finančná polícia prijala od začiatku roka viac než päť stoviek hlásení," hovorí Jana Pôbišová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Drvivá väčšina z nich pochádza z bánk. "Súvisí to so zavedením nových monitorovacích zariadení, ktoré sú schopné identifikovať účty, transakcie a posúdiť, či nejde o neobvyklé obchodné operácie," konštatuje hovorca Poštovej banky Ján Onda.

Aj podvodníci majú svoju banku
Za podozrivými operáciami, ktoré zákon nazýva neobvyklé obchodné operácie, stojí najčastejšie snaha "oprať" peniaze z nelegálnych alebo neoficiálnych aktivít. "Spôsobov na to je mnoho, metódy sú stále sofistikovanejšie," tvrdí hovorca OTP Banky Norbert Lazar. Banky sa zhodujú v jednom - najpodozrivejšia je operácia, keď si osoba založí účet, na ktorý na druhý deň príde veľký obnos peňazí. Tie si vzápätí vyberie alebo prevedie na iný účet. Prázdny účet potom zruší. Podľa skúseností policajných vyšetrovateľov sa takéto účty väčšinou zriaďujú na zlegalizovanie príjmov z trestnej činnosti. "Každý, kto chce prať špinavé peniaze, raz do banky prísť musí," tvrdí pre HN jeden z vyšetrovateľov, ktorý si želá zostať v anonymite.

Dlhý zoznam signálov
Vysoká frekvencia vkladov a výberov, veľa účtov na jedno meno, časté zmenárenské operácie či neúmerne veľký vklad vzhľadom na pravidelne nízke obraty alebo vek majiteľa účtu. Takisto akékoľvek operácie pri vkladných knižkách na doručiteľa. To všetko musia banky označiť za neobvyklú operáciu, preveriť a oznámiť finančnej polícii. Ak banka podozrivú operáciu neohlási, hrozí jej pokuta do dvoch miliónov korún, v prípade, že sa prehreší viackrát, polícia môže pokutu zvýšiť na dvojnásobok. Nie vždy dostane najvyššiu sankciu. V minulom roku finančná polícia vybrala na pokutách necelých dva a pol milióna korún. Tých, čo porušili zákon a neohlásili neobvyklú operáciu, však bolo až 23.

Programom na špekulantov
Podozrivé operácie sledujú banky na základe programu, v ktorom si určia, čo všetko považujú za neobvyklú obchodnú operáciu. "V súlade s ním sú vyškolení všetci zamestnanci," povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová. Takýto program musí mať každá banka - prikazuje to zákon. Pri jeho zostavovaní im legislatíva ruky nezväzuje, kladie dôraz na skúsenosti. "Náš program proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti obsahuje prehľad foriem neobvyklých obchodných operácií tak, ako ich poznáme z vlastnej praxe," konštatuje hovorkyňa UniBanky Katarína Ševčíková. Napriek rozdielom v definícii experti ministerstva vnútra hodnotia takýto spôsob odhaľovania finančnej trestnej činnosti "vysoko pozitívne". Konštatuje to Analýza boja s finančnou kriminalitou, ktorú rezort vláde predložil: "Vo viacerých prípadoch sa zabránilo nezákonným finančným tokom." Vyšetrovacím orgánom sa takýto podarilo zaistiť takmer 35 miliónov korún.

Signálom krátky zostrih?
Spoločným menovateľom spomínaných operácií je, že ide o transakcie na bankových účtoch bez ďalšieho ekonomického zmyslu. "Príkladom môže byť jednorazový hotovostný vklad desať miliónov korún na účet klienta, ktorý má päť rokov zostatok okolo pol druha tisíca korún," dodáva Lazar. Banka si musí posvietiť aj na človeka, ktorý vkladá vysokú sumu, no jeho vzhľad o ňom prezrádza, že je bezdomovec. Podozrivé je aj, keď takíto ľudia vkladajú peniaze na účet v sprievode nakrátko ostrihaných svalnáčov. O konkrétnych prípadoch banky ani finančná polícia hovoriť nechcú. Bankové tajomstvo ich nepustí. "Nemáme dôvod ani záujem," povedal riaditeľ tlačového oddelenia Tatra banky Roman Začka. Podobnú odpoveď sme dostali aj od iných bánk. "Ľutujem, konkrétne prípady ani pri dodržaní anonymity klientov nemôžem poskytnúť," poznamenáva Onda.

Signály podozrivých operácií:
- otvorenie bankového účtu, okamžitý vklad veľkej sumy a rýchly výber alebo prevod na iný účet
- viac než desať operácií na účte počas jedného dňa
- opakované vklady alebo výbery rovnakej sumy
- príliš veľa účtov vedených na jedno meno
- neúmerne veľký vklad peňazí na účet s nízkym finančným obratom
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:24