StoryEditor

Otázniky nad schvaľovaním sudcov v USA

07.07.2003, 00:00
Ďalší škandál je na obzore pre amerického prezidenta Georgea W. Busha a jeho republikánsku vládu.

Ďalší škandál je na obzore pre amerického prezidenta Georgea W. Busha a jeho republikánsku vládu: Lobisti z významných amerických korporácií vyvíjajú čoraz väčší tlak na americký Senát, aby potvrdil nominácie sudcov navrhnuté Bushovou administratívou. No práve títo nominovaní sudcovia majú rozhodovať v procesoch, v ktorých sú obvinení klienti týchto lobistických právnických skupín. Informovala o tom americká televízia CNN citujúc agentúru Associated Press.
Desať z 15 členov a riaditeľov Výboru pre spravodlivosť vytvoreného na získanie politickej podpory pre Bushových nominantov, pracuje pre právne firmy reprezentujúce významné korporácie, ktoré čelia množstvu žalôb pred federálnymi sudcami. Patria medzi ne spoločnosti ako Citigroup Inc., tabakový gigant R. J. Reynolds či softvérový koncern Microsoft. Dvaja ďalší členovia výboru sú prepojení so spoločnosťami, ktoré sú žalované na federálnych súdoch. Tabakoví výrobcovia čelia žalobám zo strany konzumentov tabaku, ktorí majú vplyvom cigariet vážne poškodené zdravie. Paradoxne R. J. Reynolds podľa televíznej siete CBS tiež čelí obvineniam, že počas embarga uvaleného proti Iraku za vlády Saddáma Husajna vyvážal cigarety "made in USA" bagdadskému režimu priamo pod nosom. Saddám Husajn a jeho zbrane hromadného ničenia sú pritom základným pilierom súčasnej americkej vlády. Republikáni sa aj napriek tomu neostýchajú tomuto podniku pribehnúť na pomoc.
Fakt, že lobisti takto môžu vyvíjať tlak na schválenie im vyhovujúcich sudcov, hnevá mnohé ochranárske organizácie tzv. watchdogs a teoretikov práva. Deborah Goldbergová, výkonná riaditeľka pre program rozvoja demokracie na Právnickej fakulte Newyorskej univerzity si myslí, že federálny sudca, ktorého lobisti korporácií verejne podporujú, "bude mať problémy pri demonštrovaní dôveryhodnosti v nezaujatom súde". "Fakt, že títo lobisti míňajú množstvo peňazí na podporu takýchto sudcov, nám naznačuje, ktorým smerom sa bude uberať ich lojálnosť," dodáva právnička. Riaditeľ Centra pre verejnú integritu Charles Lewis nazval výbor "nehanebným agresívnym pokusom ovplyvňovať sudcov". "Posledná vec, ktorú náš súdny systém potrebuje, je viac otáznikov nad jeho dôveryhodnosťou," lamentuje. Podľa ďalšieho kritika, profesora politológie na Massachusettskej univerzite Sheldona Goldmana, ide iba o ďalšiu manifestáciu toho, že korporácie sa za posledných 20 rokov stávajú čoraz viac súčasťou nominačného procesu.
Zakladateľ a predseda výboru Boyden Gray však považuje tieto obvinenia za absurdné, pretože v konečnom dôsledku je to aj tak Biely dom, ktorý kontroluje výber sudcov a odporučí ich na schválenie hornej komore amerického Kongresu. "Nemáme nič do činenia so selekciou a títo nominanti nemajú žiaden vzťah k našim klientom. Vôbec nechápem, ako by mohli byť zaujatí," lapá po dychu Gray, mimochodom poradca v administratíve otca súčasného prezidenta. Práve pre jeho skupinu pritom pracuje aj George P. Bush, synovec 41. prezidenta Gergea H. W. Busha a 43. prezidenta Georgea W. Busha, pričom jeho úlohou je získavať pre výbor finančné prostriedky. Jeho výkonný riaditeľ Sean Rushton však stále odmieta zverejniť, koľko peňazí sa im podarilo získať či koľko už v rámci svojej kampane minuli.
Konzervatívne zoskupenie má byť akýmsi vyvážením liberálnych organizácií ako Ľudia za americkú cestu či Aliancia za spravodlivosť, ktoré sú veľkými kritikmi pravicových "Bushových sudcov".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 04:42