Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump po ráznom kroku spôsobil rozruch. Domáca scéna v USA je rozpoltená, tvrdí analytik

03.06.2017, 11:40
Autor:
TASRTASR
Analytik ďalej zdôraznil, že aj americké štáty a mestá začínajú reagovať na toto rozhodnutie.

Podľa analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Dušana Fischera je domáca scéna USA rozpoltená v dôsledku rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení od klimatickej dohody.

"Elon Musk odišiel zo zboru poradcov, ďalšie veľké firmy sa postavili za dohodu, minister obrany James Mattis povedal, že ide o bezpečnostnú otázku. Aj minister zahraničných vecí Rex Tillerson je za zotrvanie," vyhlásil.

Trump neoznámil alternatívu

Analytik ďalej zdôraznil, že aj americké štáty a mestá začínajú reagovať na toto rozhodnutie. Vyhlasujú, že budú naďalej dodržiavať záväzky z Paríža. Podľa analytika je ich však stále málo.

"Bez silnej federálnej politiky sú bezmocné. Trump doteraz neoznámil, akú má alternatívu k Parížu," uviedol Fischer.

V rámci Európy analytik zdôraznil, že nový francúzsky prezident Emmanuel Macron vystúpil hodinu po Trumpovi a vyhlásil, že uvíta všetkých, ktorí budú chcieť odísť z USA.

"To je silné vyhlásenie. Navyše s Talianmi a Nemcami odmietli ďalšie rokovania. Akákoľvek ďalšia medzinárodná dohoda o čomkoľvek bude komplikovaná vďaka tomuto americkému brexitu," konštatoval Fischer.

Fischer má pochybnosti

Argument amerického prezidenta ohľadom ochrany pracovných miest sa analytikovi zdá krátkozraký.

"Hovoril v prejave, že miluje baníkov a keď hovorí o miestach, tak myslí najmä v oblasti ťažby uhlia. Dnes však USA viac investujú do obnoviteľných zdrojov a tento trend je nezvrátiteľný. Aj viac ľudí je dnes zamestnaných v oblasti čistej energie," uzavrel Dušan Fischer.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (1.6.) potvrdil plánované odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody.

Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

01 - Modified: 2024-05-14 19:59:45 - Feat.: - Title: Autobus vezúci farmárov sa na Floride zrazil s osobným autom. Zomrelo osem ľudí 02 - Modified: 2024-05-14 17:05:38 - Feat.: - Title: Zvýšenie základnej úrokovej sadzby Fedu je nepravdepodobné, vyhlásil jeho šéf Powell 03 - Modified: 2024-05-14 14:57:23 - Feat.: - Title: Skupina G7 sa bude zaoberať americkými clami na dovozy z Číny i ruskými aktívami 04 - Modified: 2024-05-14 13:36:20 - Feat.: - Title: Ceny amerických výrobcov v apríli vzrástli, rast prekonal očakávania 05 - Modified: 2024-05-14 13:04:42 - Feat.: - Title: Po marcovom prepade sa nálada v malých podnikoch v USA v apríli zlepšila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 22:18