Reuters
StoryEditor

Osobná pomsta najnenávidenejšieho muža Ameriky. Takto šikanuje ľudí, ktorí ho kritizovali

17.03.2017, 23:00
V minulosti astronomicky zdvihol cenu lieku, ktorý sa používa aj na liečbu ľudí s HIV

Bývalý farmaceutický boss a investor Martin Shkreli platil jeden čas za najnenávidenejšieho muža Ameriky. Neváhal totiž a astronomicky zdvihol cenu lieku Daraprim a ešte to obhajoval tým, že je to v záujme samotných pacientov.

Investor teraz skupuje internetové domény s menami ľudí, ktorí o ňom v minulosti nelichotivo písali alebo tweetovali. Ako upozornil denník Business Insider, Shkreli kúpil v poslednej dobe internetové domény asi desiatich ľudí, z ktorých päť pracuje v médiách. Novinári sa na neho totiž zosypali vo chvíli, keď v roku 2015 zdvihol cenu lieku, ktorý sa používa na liečbu toxoplazmózy u tehotných pacientok či ľudí s HIV o viac ako päť tisíc percent na 750 dolárov.

Shkreli ale evidentne na novinárov svetových periodík nezabudol. Registroval si napríklad stránky autorov píšucich pre portáli a časopisy, ako je Vice, Vanity Fair, AOL, Bloomberg, Dealbreaker a Gizmodo. Navyše kúpil aj domény s menami ďalších ľudí, ktorí voči nemu boli na sociálnych sieťach kritickí.

Tí ho často nešetria. Napríklad Phil Witmer z portálu Noisey ho označil za žijúcu karikatúru gremlina (hororová príšerka - pozn. red.). V reakcii na to vyvesil Shkreli hodinu trvajúce video, v ktorom novinárova zosmiešňoval. Vo chvíli, keď si ho Witmer zablokoval, sa bývalý šéf farmaceutickej spoločnosti nahneval tak, že si zaregistroval doménu PhilWitmer.com.

​Napríklad v januári mu potom spoločnosť Twitter zablokovala účet kvôli sexuálnemu harašeniu. Obťažoval totiž autorku časopisu Teen Vogue Lauren Ducovú. Deň po zablokovaní si svojrázny investor vydal doménu MarryMeLauren.com (v preklade VezmisimaLauren.com).

"Šikanu" novinárov prevádza najrôznejším spôsobom. Napríklad keď o zablokovaní jeho účtu napísal reportér agentúry Bloomberg Max Nisen, "obľúbenec médií" si s ním volal a ich hovor naživo vysielal na internete. Súkromnú konverzáciu medzi ním a novinármi Shkreli pritom zverejňuje na sociálnych sieťach pomerne často.

Pravdou je, že novinári ho rozhodne v minulosti nešetrili. Napríklad keď ho zatkla FBI kvôli údajnému podvodu. Ten ale nemal nič spoločné s jeho cenovou politikou ohľadom liekov. Úrady vinili Shkreliho z toho, že opakovane míňal prostriedky investorov, ktorým o ich financiách klamal, a peniaze potom vyťahoval z iných spoločností, aby mal na zaplatenie týchto dlhov.

"Shkreli v podstate riadil svoju spoločnosti ako Ponziho schéma (lietadlo - pozn. red.), Keď používal peniaze iných spoločností k vyplateniu podvedených investorov," uviedol vtedy žalobca Robert Capres. Keď ho FBI zatkla, objavil sa v médiách na fotografiách v putách s komentárom, že "karma je sviňa".

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:31