Matteo RenziReuters
StoryEditor

Talianov čaká ťažký boj o euro

05.12.2016, 23:00
O slovo sa uchádzajú politické strany, ktoré požadujú vystúpenie krajiny z menovej únie.

Koniec Mattea Renziho na poste premiéra znamená množstvo problémov pre budúcnosť Talianska. Vo veľkom sa rieši jeho náhradník, ale hovorí sa aj o tom, aký bude vzťah novej vlády k spoločnej mene euro. HN prinášajú prehľad o tom, ako sa referendum dotkne samotného Talianska, ale aj menovej únie či Slovenska.

1. Rím hľadá náhradu za Renziho
Prvoradou úlohou talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu je nájsť efektívnu náhradu sa Mattea Renziho. Črtá sa niekoľko možností, ktoré by mohli viesť dočasnú vládu až do riadnych volieb na jar 2018. Jedným z kandidátov je Pier Carlo Padoan, súčasný minister financií. Priestor na možný comeback vidí aj expremiér Silvio Berlusconi a jeho strana Forza Italia.

Najväčším postrachom je však momentálne Hnutie piatich hviezd, ktoré chce referendum o vystúpení z eurozóny. „Ak by aj Hnutie piatich hviezd vyhralo prípadné predčasné voľby, nemuselo by získať dôveru v hornej komore parlamentu. Taliansko navyše ústavou zakazuje právne záväzné referendá o medzinárodných zmluvách,“ tvrdí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

2. Trhy nepanikárili
Európske trhy a indexy nezaznamenali v priamom dôsledku referenda žiadne výkyvy, ktoré by pôsobili katastrofálnym dojmom. „Na v podstate negatívny výsledok referenda zareagovali európske akciové trhy pozitívne, čo je dôsledkom oslabovania eura,“ tvrdí Peter Voštinár, ekonóm spoločnosti Pevoni. Európske indexy aj hlavná mena predsa len zaznamenali pohyb. „Po úvodnom páde vidíme výrazný nárast v hodnote hlavných akciových indexov. Dokonca už aj taliansky index sa obchoduje vyššie ako v piatok,“ tvrdí Ján Jursa, analytik spoločnosti Capital Markets. Za rastom vidí očakávania, že Európska centrálna banka pravdepodobne predĺži program kvantitatívneho uvoľňovania.

3. Banky sú nervózne
Pre talianske banky sa toho momentálne veľa nemení. Finančné inštitúcie v kríze naďalej čaká boj o záchranu: „Budú musieť pokračovať v zháňaní ďalšieho kapitálu. Súčasná vláda im prisľúbila pomoc a aj nová vláda bude pravdepodobne podporovať reštrukturalizáciu celého bankového sektora,“ domnieva sa Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.

4. Monte dei Paschi

O niečo kritickejšia je však situácia pre najstaršiu stále existujúcu banku Monte dei Paschi di Siena, ktorá sa v problémoch ocitla po tom, ako neprešla stresovými testami európskych bánk. „Finančný dom musí ozdraviť svoju bilanciu prostredníctvom emisie nových akcií, konverzie dlhopisov na akcie a v neposlednom rade odpredajom časti jej majetku,“ tvrdí Jiří Šimara, ekonóm spoločnosti Cyrrus. Pokiaľ banka nedokáže zachrániť samu seba vlastnými prostriedkami, príde na rad štát. To sa však nemusí stretnúť s pochopením verejnosti. „Straty by utrpeli desaťtisíce talianskych domácností, ktoré sú zároveň akcionármi, ale aj veriteľmi banky Monte dei Paschi,“ dodáva Šimara.

5. Budúcnosť eura v Taliansku
Rozhodujúcim faktorom pre zotrvanie eura v Taliansku bude to, kto krajinu povedie. Hnutie piatich hviezd sa môže k moci dostať v predčasných, ale aj v riadnych voľbách na jar 2018. V každom prípade, úsilím vyhlasovať referendum o odchode z eurozóny sa netají. V prípade ľudového hlasovania však narazí na problém. „Referendum o vystúpení z eurozóny by malo len odporúčací charakter. Jeden z možných šialených scenárov je, že najskôr by sa muselo usporiadať referendum o tom, či by sa mohlo vôbec usporiadať referendum o vystúpení z eurozóny,“ opisuje zložitú situáciu Pánis.

6. Dosahy na eurozónu
V súčasnosti nevidia ekonómovia výrazné ohrozenie eura ako jednotnej silnej spoločnej meny. „Dnes je jasné, že euro na výsledky referenda reaguje poklesom. Ak bude devalvácia eura pokračovať, vnímame to pozitívne tak pre konkurencieschopnosť Európy v globalizovanom svete, ako aj pre investorov do európskych akcií,“ tvrdí Voštinár. Iný je pohľad ekonómov na euro z dlhodobého hľadiska. „Architektúra tejto menovej zóny je katastrofálna a náchylná na krízy, keďže ide v prvom rade o politický experiment, nie o ekonomický projekt,“ upozorňuje Pánis.

7. Slovenské dcéry sú pokojné
Otrasy v Taliansku by sa nijakým spôsobom nemali dotknúť dcérskych spoločností talianskych bánk na Slovensku. „Talianske matky môžu vytiahnuť zisky naspäť do Talianska, no klienti týchto bánk sa obávať nemusia. Po predošlých krízach v bankovom sektore sú dcérske spoločnosti kvalitne oddelené od svojich matiek, sú regulované osobitne a chránené pred negatívnymi vplyvmi zo zahraničia,“ konštatuje Jursa. Slovenské bankové domy by mohli zmeniť majiteľa, pokiaľ by sa talianske matky rozhodovali predávať svoje zahraničné divízie v snahe získať potrebný kapitál na vlastnú záchranu.

8. Talianskym firmám u nás nič nehrozí
Najnovší vývoj v Taliansku môže zatriasť talianskym biznisom, avšak nemal by sa nijako vážne dotknúť ani nefinančných firiem, ktoré podnikajú na Slovensku. „Talianske firmy u nás majú svoj vlastný život, ich výkazy ziskov a strát sú určujúce pre bežnú prevádzku a nijakým spôsobom nesúvisia s referendom,“ tvrdí Voštinár. Jediným problémom, ktorý by mohol zahatiť alebo skomplikovať obchod medzi Slovenskom a Talianskom, by bolo znovuzavedenie talianskej líry.

Slovensko ako také môže z momentálnej situácie v Taliansku aspoň čiastočne vyťažiť. „Pri súčasnej ekonomickej a politickej situácii nemôže Európska centrálna banka zvyšovať úrokové sadzby. Tie budú na Slovensku aj naďalej nízke a bude jednoduché úvery získať,“ tvrdí Tomčiak.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 03 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 04 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 05 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:07