Wilbur Ross, Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trumpov minister: sup alebo fénix

28.11.2016, 23:00
Kandidát na ministra obchodu zbohatol na skupovaní spoločností topiacich sa v problémoch.

Budúci prezident Donald Trump dosadí s najväčšou pravdepodobnosťou na post ministra obchodu miliardára, ktorý zbohatol na skupovaní spoločností topiacich sa v problémoch. Sedemdesiatdeväťročný Wilbur Ross rozhodne nie je pokojný korporátny šéf. Vo svete veľkých peňazí sa preslávil ako špekulant, ktorý sa nebojí riskovať.

Wilbur L. Ross je rovnako ako Donald Trump pre niekoho hrdina a pre iných darebák. Šéf a hlavný stratég spoločnosti W. L. Ross & Co. sa preslávil napríklad fúziou, v ktorej zlúčil stratové železiarne Bethlehem Steel, Acme Steel, Weirton Steel a LTV Steel do kolosu International Steel Group. O tom, že sa tvárou amerického obchodu stane práve on, informovali viaceré americkej denníky.

Práve jeho ťaženie na americké oceliarne mu vynieslo chválu v chudobnom takzvanom hrdzavom páse, niekdajšom priemyselnom srdci USA, ktoré zohralo kľúčovú úlohu pri tohtoročných prezidentských voľbách. Tamojšia pracujúca trieda vníma Rossa ako muža, ktorý sa nebál riskovať svoje peniaze na záchranu tisícok pracovných miest. Pre iných je však bezškrupulózny finančník, ktorý drasticky zrezal dôchodky a mnoho pracujúcich po jeho reštrukturalizácii skončilo na dlažbe.

Partnerom už naznačil
Donald Trump priznal, že o Rossovi ako o budúcom ministrovi obchodu uvažuje. „Tešíme sa na to,“ povedal Trump novinárom minulú nedeľu po stretnutí s Rossom. Miliardár o svojom angažmáne v kabinete špekulovať nechce. Trumpov hovorca uviedol, že rozhodnutie zatiaľ nepadlo.


O tom, že Rossova nominácia je aktuálna, hovorí fakt, že investor svojim obchodným partnerom povedal, že prijatie politického postu pravdepodobne ukončí jeho kariéru v biznise.


Ross a Trump sa spoznali v biznisovom prostredí. Ross na začiatku deväťdesiatych rokov zastupoval držiteľov obligácií, ktorí boli nespokojní s Trumpovým manažmentom problémového kasína Taj Mahal. Veritelia kritizovali vedenie kasína za meškajúce platby a uvažovali dokonca o tom, že by nad celou spoločnosťou prevzali kontrolu. Ross však loboval za Trumpa a nervóznych investorov presvedčil o tom, že hazardný biznis má s Trumpovým menom v štíte väčšiu cenu.


Trumpov ekonomický poradca
Republikánska strana vybrala Rossa ako kľúčového človeka pre financovanie prezidentskej kampane, a to ešte predtým, než Trump získal nomináciu. Keď bolo jasné, že republikánskym kandidátom na prezidenta bude práve Trump, Ross sa stal jedným z jeho ekonomických poradcov.


„Mám rád globálny obchod. Veľká časť nášho biznisu je súčasťou medzinárodného obchodu. Po rokoch som však zistil, že pomerne veľa obchodných zmlúv, ktoré sme uzavreli, sú proste zlé zmluvy,“ uviedol Ross v jednom z tohtoročných rozhovorov. Aj v tom sa názorovo zhodne s Donaldom Trumpom, ktorý veľkú časť svojej kandidatúry postavil na kritike medzinárodných zmlúv.


Odporca regulácie
Ross patrí rovnako ako Trump medzi tvrdých odporcov regulácie a hlasno sa vyjadril aj na konto Číny, ktorá podľa neho pripravila mnoho Američanov o prácu. Wilbur Ross, ktorého majetok je odhadovaný na 2,9 miliardy dolárov, je tiež viceprezidentom najväčšej cyperskej banky Bank of Cyprus, ktorú po kríze v roku 2013 pomohol postaviť na nohy. Rossove investície v dlhmi zaťaženej banke z neho urobili de facto obchodného partnera Viktora Vekselberga, prominentného ruského podnikateľa s dobrými väzbami na Kremeľ, upozornil americký denník New York Times.


Ak Rossovu prípadnú nomináciu schváli americký Senát, podnikateľ bude dohliadať na 47-tisíc štátnych zamestnancov a bude operovať s rozpočtom osem miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:24